In marile orase, sistemul de termoficare este sustinut de primarii. In Capitala, o gigacalorie costa 300 de lei, dar ajunge in casele bucurestenilor la 119 lei, iar diferenta este acoperita de primarie prin subventii. Iar aceasta ar putea fi nevoita sa renunte la subventie daca va primi mai putini bani de la bugetul de stat, asa cum arata declaratiile de pana acum ale guvernantilor.

In plus, este posibil sa scada si numarul celor care primesc ajutoarele individuale de incalzire prin scaderea plafonului de acordare. Anul trecut Guvernul a mai incercat sa reduca plafonul cu aproape 200 pe membru de familie, insa si-a schimbat decizia in urma protestelor. Exemplul Bucurestiului a fost folosit de presedintele Basescu pentru a anunta taierea subventiilor in toata tara.

Intr-un bloc nereabilitat termic din Sectorul 3, in luna ianuarie a acestui an, o familie racordata la termoficare a platit 218 lei pentru incalzire si apa calda de la robinet. Proprietarul unui apartament identic, care si-a instalat o centrala termica pe gaze, a platit aproape 400 de lei in aceeasi luna.

Daca insa gigacaloria va urca la 300 de lei, pretul platit de cei racordati la termoficare va fi mai mare cu aproape 100 de lei decat in cazul vecinilor cu centrala de apartament, chiar daca si gazele se vor scumpi cu 22%, asa cum cer furnziorii.

Primarul Capitalei spune va rezolva problema acordand compensatii in bani celor mai saraci bucuresteni. Sorin Oprescu estimeaza ca aproximativ jumatate dintre bucuresteni nu isi vor putea plati singuri incalzirea.