Pensia speciala a unui magistrat se poate ridica la peste 10.000 lei pe luna, la care se adauga si indemnizatia. Adica un venit consistent. Oficialii vor sa ia masuri din cauza numarului tot mai mare de magistrati care sunt gasiti vinovati de implicare in fapte de coruptie si raman cu zeci de mii de euro in cont dupa ce isi termina pedeapsa.

Asta inseamna ca magistratii corupti vor ramane cu o pensie mult mai mica si isi vor pierde privilegiile. Ministrul Justitiei a atras atentia ca nu se pune problema ca cei condamnati sa dea banii inapoi. Mai mult, nu li se suspenda acest drept pana cand legea nu intra in vigoare.

"Au fost cateva propuneri tehnice, care vor fi insusite de minister, am clarificat infractiunile, se va aplica si celor care au fost condamnati pana acum si nu vor mai primi. Nu se pune problema de retroactivitate. Doar pe viitor. Cei care au fost condamnati si beneficiaza acum, nu vor mai primi din moment de iese legea", a precizat Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei.

Dupa ce ministerul va primi forma finala a proiectului, acesta va merge la Camera Deputatilor pentru a fi votat. Probabil ca va mai trece un an pana cand magistratilor condamnati penal pentru fapte comise cu intentie li se vor taia pensiile speciale. Printre cei care primesc in acest moment pensia speciala dupa ce au fost sanctionati penal se numara si Florin Costiniu, fost judecator la Curtea Suprema de Justitie, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta in celebrul dosar al senatorului Catalin Voicu. Fostul judecator a cerut pensionarea, iar acum incaseaza lunar 16.000 de lei.

Si judecatoarea Maria David, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost condamnata definitiv la 4 ani cu executare, pentru trafic de influenta. Ar fi primit 200.000 de euro si ar mai fi cerut inca 200.000 de la un om de afaceri din Targoviste, ca sa-l ajute cu un dosar penal. Si Maria David ar putea cere sa iasa la pensie. Daca solicitarea i se aproba, poate primi lunar aproximativ 13.000 de lei.

Iar pe lista magistratilor care in ultimii 10 ani au fost gasiti vinovati se regasesc peste 30 de nume.