Ne-am intalnit cu domnul Vasile Murar in fata blocului. Cu sacosa in mana, ne-a spus ca merge dupa zarzavaturi. Ne-am gandit, evident,  ca la piata. Dar ne-am inselat, s-a dus in gradina din spatele blocului.

"Acolo am flori si capsuni. Dincoace am castraveti, rosii, ceapa si tot ce-mi trebuie. Dincoace am patrunjel, fasole, usturoi, leustean. Aici am un pom pentru gutui pentru dulceata. Dincoace am iarasi un alt soi de fasole", explica el.

Gradinaritul ii ocupa pensionarului nostru timpul, il relaxeaza, dar, cel mai important, ii salveaza o mare parte din pensia si asa foarte mica. Economisteste in jur de 10 lei pe zi.

Pe langa legume si fructe, unii locatari cresc si gaini. Desi primaria interzice asta, ei spera sa nu fie totusi amendati.

"Daca o tai si fac o supa nu ma costa nimic. Morcovi, telina... Le am in gradina, ma duc in gradina, scot, le spal, le bag la supa. Si fac o supa buna, taitei de casa fac. Si atat", spune Marita Madragoi.

Ramasi fara serviciu sau cu veniturile micsorate de guvern, tot mai multi oraseni se autogospodaresc. Gazonul inlocuit cu rasaduri de rosii sau gradina de flori transformata in ograda pentru gaini ar putea fi o solutie de criza.