Până acum, doar angajații care aveau contracte individuale de muncă puteau primi indemnizație de sprijin de la stat, prin firma la care aveau contract, iar aceasta va fi

de 75% din salariul lor brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe economie, până la maximum 4.072 de lei. Noile reguli prevăd că cei cu drepturi de autor sau alte tipuri de contracte, precum și persoane fizice autorizate primesc suma fixă de 75% din salariul mediu brut pe economie, adică 4.072 de lei.”

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: „Nu trebuie să plătească nimeni din propriile resurse, urmând să le deconteze de la ANOFM, dacă este angajator cu angajați prin contracte individuale de muncă, respectiv de la ANPIIS, dacă lucrează în alte forme contractuale. Nu trebuie să plătească de la dânșii, urmând să primească fondurile înapoi. Procedura este că depune aceste documente la începutul lunii aprilie pentru perioada din luna martie, acoperită de decret și vor primi în cel mai scurt timp banii.”

Iar procedura s-a simplificat. Nu mai e necesară dovada scăderii veniturilor angajatorului sau angajatului, au explicat oficialii, ci doar o declarație pe propria răspundere.

Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului: „Facilitatea se extinde pentru toți angajații care au fost afectați de efectele epidemiei cu coronavirus și nu există o limită de scădere a încasărilor sau veniturilor în baza cărora să fie eligibil pentru a solicita acest ajutor. Cerința este o declarație pe propria răspundere că angajatorul a fost afectat de efectele epidemiei cu coronavirus, iar această declarație pe propria răspundere va fi verificată ulterior.”

Cei de la agențiile statului așteaptă actele de miercurea viitoare.

Ciprian Boșca, responsabil comunicare AJOMF Cluj: „Cu o cerere pe care o adresează instituției noastre ca anexă, găsită pe site-ul nostru și tabelul cu persoanele care vor beneficia, le depun împreună după data de 1 aprilie.”

O altă măsură luată de Guvern prevede că și părinții care au copii la creșe pot să ceară de acum concediu plătit dacă sunt închise aceste unități, iar mamele cărora li se termină concediul de îngrijire a copilului în această perioadă, trebuie să rămână acasă. Concediul va continua atât timp cât ține starea de urgență, a mai anunțat Guvernul.

Ministrul Muncii anunță 400.000 de contracte de muncă suspendate

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat vineri că un număr de 400.000 de contracte de muncă sunt suspendate în prezent.

Aceasta a apreciat că cei mai mulţi dintre angajaţii cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţi.

"Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic - n. r.), dar asta nu înseamnă că toate aceste persoane se vor regăsi acolo. Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie. Reamintesc că decretul domnului preşedinte prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie", a declarat Violeta Alexandru, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a prezentat, vineri, procedura simplificată pentru accesarea de către angajatori a fondurilor puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic.

Astfel, plata se va realiza în maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, a anunţat vineri Violeta Alexandru.

Ea a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 - 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.

Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic, acestea se vor face direct de către AJOFM.

Ministrul Muncii a subliniat că declaraţiile depuse de angajatori nu vor fi verificate momentan de autorităţi.

"Aceste reglementări au plecat de la următoarea premisă: avem totală încredere în români. Faptul că am simplificat procedurile înseamnă că avem încredere în angajatori, respectiv în Persoanele Fizice Autorizate, în persoanele care desfăşoară activităţi pe alte forme de muncă legale, că ceea ce ne vor declara dânşii corespunde cu realitatea. Declaraţia pe proprie răspundere vă arată că Guvernul pleacă de la premisa de încredere faţă de toţi cei care vor solicita fonduri guvernamentale. (...) Nu vom face verificări în această perioadă. De aceea insist pe componenta de încredere pe care o avem în români. Eventuale verificări se vor face ulterior, pe baza unui eşantion pe care îl avem în vedere, dar după ce depăşim această perioadă critică. Avem încredere că informaţiile pe care ni le daţi sunt informaţii corecte, care reflectă realitatea. (...) Reiau apelul la toţi angajatorii, toate persoanele care doresc să beneficieze de această resursă pe care statul o pune la dispoziţie în acest moment: pregătiţi documentele, astfel încât la începutul lunii aprilie să poată fi depuse la cele două instituţii-cheie şi să primiţi fondurile în cel mai scurt timp", a declarat Violeta Alexandru.