Şeful statului a precizat că deplasarea în afara localităţii va fi în continuare interzisă, cu excepţii ce vor fi stabilite de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

"Aceste excepţii vor fi enumerate la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt excepţii naturale, de exemplu, cine merge la serviciu, merge. Se poate merge în afara localităţii pentru muncile agricole, se poate ieşi din localitate pentru sporturi individuale, de exemplu mersul cu bicicleta. Totuşi, când ieşim din localitate, este în continuare nevoie de o declaraţie, mai puţin în zonele metropolitane, unde, de exemplu din comunele din jurul Bucureştiului, foarte multă lume vine la serviciu şi se întoarce", a spus preşedintele.

Şeful statului a afirmat că, după 15 mai, se va redeschide parţial comerţul, dar mall-urile rămân închise. "Se pot redeschide din 15 mai magazinele care au acces din exterior, care au acces direct din stradă", a adăugat el.

De asemenea, Iohannis a amintit că se redeschid saloanele de îngrijire personală şi muzeele.

"Recomandăm autorităţilor locale ca din 15 mai să redeschidă parcurile, pentru accesul publicului", a transmis acesta.

Totodată, şeful statului a arătat în ce constă această primă etapă de relaxare, după starea de urgenţă. "Se renunţă la obligaţia de a sta acasă şi se renunţă la obligaţia unei declaraţii atunci când ne deplasăm în interiorul localităţii. (...) În interesul nostru şi al celor pe care dorim să îi protejăm nu trebuie să exagerăm, trebuie să renunţăm la deplasările la care se poate renunţa fără prea mari sacrificii", a punctat preşedintele.

Continuarea pe www.stirileprotv.ro.