Preturile la pompele din Bucuresti ajung la 5,99 lei, potrivit unei centralizari  facute de incont.ro si ProTV, petrolistii ferindu-se sa afiseze preturi de 6 lei pe litru sau peste, de teama unei reactii negative din partea consumatorilor, care vor deveni mai economi sau chiar isi vor lasa masinile acasa.

Vezi cat platesc pe carburanti soferii din alte tari!

Cresterea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior, in 2004, printr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei, sustine premierul Boc.

Intrebat, marti, de jurnalisti cum comenteaza faptul ca Petrom a majorat iar preturile la carburanti, seful Guvernului a raspuns: "Prost".

"Cum sa comentez ? Prost, pentru ca asta inseamna sa nu ai sub control rezervele petroliere ale tarii si sa inchei contract cu Petrom asa cum a incheiat altcineva in 2004, nu vreau acuma sa fac atacuri politice. Asta inseamna sa cedezi rezervele petroliere ale tarii, asta inseamna sa stabilesti printr-un contract pana in 2014 ca nu poti sa intervii pe redevente, asta inseamna sa faci contracte in defavoarea statului, ca acum sa utilizezi doar mijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurentei, pentru a verifica daca aceste lucruri au o sustinere reala sau nu. Evident ca voi continua analizele impreuna cu Consiliul Concurentei si ANAF", a spus Boc.

In 2004, in mandatul Guvernului PSD condus de Adrian Nastase, grupul austriac OMV a preluat o participatie de 51,01% din capitalul Petrom, in urma unei tranzactii de 1,5 miliarde de euro. OMV a cumparat de la stat 33,34% din actiuni pentru 669 milioane euro si a majorat capitalul social cu 830,6 milioane euro pentru a ajunge la participatia de 51%.

Prin contractul de privatizare, compania beneficiaza de plata unor redevente reduse la bugetul de stat.
De azi, litrul de benzina Premium fara plumb 95 costa 5,16 lei, benzina Top Premium fara plumb 99+ costa 5,54 lei/litru, in timp ce sortimentul de benzina OMV Carrera 95 este vandut cu 5,30 lei pe litru.

Pasul pana la 6 lei se poate face de acum foarte usor, pentru ca litrul de OMV Carrera 100 este 5,96 lei/litru.

Litrul de motorina Top Nordic Diesel (Top Euro Diesel 5) costa 5,29 lei, motorina OMV Sprint Diesel este 5,31 lei/litru, in timp ce litrul de motorina Euro Diesel 5 este 5,15 lei, iar cel de OMV Alpin Diesel costa 5,63 lei.

Preturile Petrom pot varia cu maximum +/-5% fata de preturile de referinta.

Ultima modificare a pretului carburantilor a fost operata de Petrom pe 1 martie, cand compania a scumpit benzina cu 8 bani/litru si motorina cu 6 bani/litru, ca urmare a cresterii nivelului accizelor, prin eliminarea facilitatilor pentru promovarea utilizarii biocarburantilor.

Petrolul s-a ieftinit in ultimele zile

Scumpirea de astazi are loc in contextul in care pretul petrolului pe bursele internationale a scazut in ultimele zile.

Dan Pazara, purtatorul de cuvant al OMV Petrom, a declarat pentru incont.ro ca preturile anuntate urmaresc cotatiile internationale la benzina si motorina si nu pretul petrolului.

"OMV Petrom are o politica moderata de preturi, care urmeaza trenduri si nu varfuri", a explicat Dan Pazara.

"In medie, OMV Petrom are cele mai mici preturi din piata", a adugat oficialul OMV Petrom.

La randul lor, oficialii Rompetrol au declarat pentru incont.ro ca, la ora actuala, in niciuna din statiile companiei, carburantii nu depasesc 6 lei pe litru.

Ultima scumpire a fost acum o saptamana! Vezi cum a fost motivata!

Directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara in urma cu un an ca OMV Petrom va negocia cu Guvernul, in perspectiva, valoarea redeventelor pe care compania le va plati, dupa 2014, pentru activitatile de exploatare a petrolului si gazelor naturale, actualul nivel al acestora fiind stabilit pentru 10 ani, de la momentul privatizarii.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

Carburantii comercializati de LukOil au preturi cuprinse intre 5,22 de lei si 5,70 de lei pe litru, in timp ce Rompetrol practica preturi de la 5,21 de lei pâna la 5,88 de lei pe litru.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.
OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV.

Piata distributiei de carburanti din Romania este analizata de Consiliul Concurentei inca din 2005, dar deocamdata autoritatea nu a prezentat concluziile anchetei.

La 23 februarie, Guvernul a primit o informare a Consiliului Concurentei privind cresterile de pret la carburanti, dar documentul a fost considerat drept unul prea general de premierul Emil Boc, care a cerut refacerea materialului.

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, prezentat in premiera de MEDIAFAX, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010.

Ce vrea sa faca Anglia?

Guvernul britanic ar putea reduce accizele la carburanti, pentru a compensa pretul mare al petrolului, in planul de buget pe care il va prezenta in aceasta luna, care va fi in mod clar orientat spre sustinerea cresterii economice, a declarat ministrul de Finante George Osborne, citat de Bloomberg.

Opinia publica britanica cere insistent masuri de compensare a cresterii preturilor carburantilor, din cauza cotatiei ridicate a petrolului, care se adauga majorarilor de taxe si accelerarii inflatiei.

Osborne trebuie sa pastreze totusi un echilibru intre aceste solicitari si necesarul de venituri al guvernului pentru reducerea deficitului bugetar, in prezent de 10% din PIB.

"Stiu cat de mult sunt afectati britanicii de cresterea pretului petrolului, cand un litru de benzina costa 1,3 lire sterline (2,12 dolari), iar un plin ajunge la 80 de lire", a afirmat Osborne la o reuniune a partidului Conservator in Tara Galilor.
In aprilie ar urma sa intre in vigoare o decizie a guvernului anterior laburist, de majorare a accizelor la caburanti cu un penny pe litru.

In aceasta privinta, Osborne a spus ca nu poate pune in pericol stabilitatea economica si a finantelor publice, dar ca va face tot posibilul sa ajute populatia.

Osborne urmeaza sa prezinte bugetul pe 23 martie si ar putea anunta masuri de reducere a presiunii preturilor mari ale carburantilor.

El a declarat anterior ca fie ar putea renunta la majorarea accizelor fie va introduce un sistem prin care acestea sa scada odata cu cresterea pretului petrolului.

Ministrul pentru Dezvoltare Internationala Alan Duncan a declarat sambata, publicatiei Times, ca pretul petrolului ar putea urca la 200 de dolari pe baril daca instabilitatea din Orientul Mijlociu se va accentua.

Automobile Association (AA), cea mai mare organizatie de profil din Marea Britanie, estimeaza ca pretul benzinei fara plumb din Marea Britanie este pe locul cinci ca marime in Europa, iar cel al motorinei pe locul doi. Din pretul de vanzare al carburantilor, 60% reprezinta taxele.

Trezoreria britanica estimeaza ca accizele la carburanti vor aduce venituri de 28,9 miliarde de lire sterline in anul fiscal 2011/2012, daca va intra in vigoare majorarea acestora, comparativ cu 27,3 miliarde de lire sterline in acest an.