Vreme naravasa in Franta! Pe Coasta de Azur, marea a luat uscatul cu asalt. Valuri furioase au navalit pe plaje si in zonele locuite, unde au provocat pagube importante. Neputinciosi, oamenii au privit cum parcarile s-au transformat in porturi, iar masinile in barci.

Primarii din Nisa si Cannes au cerut guvernului decretarea starii de catastrofa, pentru a facilita accesul la fonduri de urgenta. Mai ales ca mai e doar o saptamana pana la deschiderea Festivalului de film la Cannes, pe 12 mai.

In Pirinei, in schimb, precipitatiiile au capatat forma solida, stratul de zapada atingand intre 10 si 30 de centimetri, iar viscolul a lasat 23.000 de locuinte fara electricitate. Pe doua aeroporturi, Perpignan si Montpellier, traficul a fost intrerupt.

Vremea e atipica si in Spania. 27 de provincii sunt de trei zile sub avertizare de vreme rea. In unele zone, temperaturile au scazut cu peste 15 grade Celsius si a nins ca de Craciun.

Si in insulele Baleare vacanta turistilor a fost data peste cap de o furtuna urmata de inundatii de proportii. Iar aceste fenomene neobisnuite nu vor bulversa doar viata francezilor si a ibericilor. Acest front atmosferic sever va ajunge si in Romania.

Incont.ro este disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro!