Locurile de comercializare sunt supuse autorizarii, sub sanctiune contravenţionala. Pentru un cumparator, primul semn de ilegalitate ar putea fi prezenta vanzatorului la coltul strazii, in fata imobilului unde locuieste, sau in alte asemenea locuri, spun politistii.

Bradul de Craciun, comercializat prin structurile abilitate silvice, are atasat sigiliul crotaliu. Lipsa acestui element este un semn de ilegalitate.

Taierea fara drept de puieti (brazi de Craciun), in functie de paguba produsa, calculata in regim silvic, poate constitui fie infractiune, fie contraventie.

Taierea ilegala a brazilor de Craciun, precum si transportul ori comercializarea acestora fara documente de provenienta, se sanctioneaza cu inchisoare de la 2 luni la 6 luni sau cu amenda de la 1.000 la 3.000 de lei.

De asemenea, comercializarea de material lemnos, de arbori ori arbusti ornamentali si brazi de iarna, fara documente legale de provenienta sau revanzarea materialului lemnos cumparat de persoane fizice de la unitatile silvice pentru trebuinte proprii se sanctioneaza cu amenda de la 120 la 200 de lei.