La Salonic, autoritatile au confirmat pana acum trei decese si alte 12 imbolnaviri. Ultima victima este un barbat de 79 de ani. Simptomele bolii: febra, ameteleala, starea de voma si letargia.

Pana atunci, medicii avertizeaza ca persoanele in varsta sunt cele mai vulnerabile. Boala, care se manifesta prin inflamarea encefalului, este destul de rara, insa in formele grave duce la moartea pacientului.

In tara noastra exista trei tipuri de tantari: Culex sau tantarul comun, Aedex sau tantarul de padure si Anofelul care raspandeste malarie. Virusul originar din Egipt, de unde si denumirea - Nilul de Vest, se transmite prin intepatura tantarului comun, care ne pandeste pretutindeni.

In Romania, Ministerul Sanatatii sustine ca nu este deocamdata niciun pericol, iar in 2010 nu a fost inregistrat niciun astfel de caz. De asemenea, autoritatile romane sustin ca, dupa epidemia din 1996, cand au fost aproape 400 de imbolnaviri, a fost instituit sistemul national de supravegere a infectiei la om.

Totusi, specialistii in sanatate publica din Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite, pe cat posibil, expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi sau aplicand substante chimice care pot indeparta tantarii.

Totodata, oamenii sunt sfatuiti sa monteze plase contra tantarilor la geamuri si usi sau sa foloseasca substante specifice pentru indepartarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea tantarilor, este recomandata inlaturarea recipientelor cu apa statuta.

Specialistii arata ca este obligatorie prezentarea de urgenta la medic pentru orice simptom de boala, respectiv febra, dureri intense de cap, varsaturi, dureri abdominale sau musculare si articulare.

Totodata, autoritatile locale trebuie sa ia masuri de dezinsectie pentru distrugerea tantarilor.

Si bulgarii au fost in alerta dupa ce mai multi pacienti s-au prezentat la spital cu simptome specifice meningitei West Nile. Teste au infirmat insa prezenta virusului.

Meningita West Nile este o boala infectioasa care se transmite la om prin intermediul tantarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.