Localnicii spun ca vor sa-si recupereze pamantul, care le-ar fi fost luat cu acte falsificate. Anchetatorii vorbesc, in acest caz, de un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro.

Ziua a inceput cu perchezitii in satul aradean Nadas, unde procurorii au intrat intr-o cabana, dar si in doua cabinete notariale.

Au trecut mai bine de 7 ore de cand anchetatorii si procurorii DNA alaturi de mascati au descins aici la cabana familiei Colteu din Nadas. Surse din randul anchetei spun ca au avut loc perchezitii, au fost audiati membrii familiei si au fost verificate acte si documente care au fost folosite pentru a pune in posesie aceasta familie pe intreaga suprafata a satului..

Familia Colteu a intrat in posesia suprafetelor satului, a padurilor si a terenurilor din jur, in anul 2006, printr-o sentinta judecatoareasca de retrocedare. Satenii fac insa acuzatii grave de abuz in serviciu la nivelul mai multor institutii.

"Noi cu familiile din sat ne consideram puscariasi in stare de libertate", spune un localnic.

"Am pierdut suprafetele mele din mosi-stramosi. M-am intabulat, dar au venit Colteii la Nadas si Comisia de Fond Funciar nu m-a pus in posesie. Dupa 3 ani mi-a dat raspuns: radiat din proprietate", spune Ioan Popovici, localnic.

"Ne plangem de faptul ca retrocedarea si intabularea s-a facut pe acte false, cu sprijinul functionarilor si institutiilor statului. Acea societate a fost nationalizata cu 4.500 de hectare, iar instanta le-a dat 8.700, pe care s-au intabulat fara titlu de proprietate si masuratori. Am identificat 7 paliere unde se putea stopa aceasta retrocedare, Comisia Judeteana, functionari ai prefecturii, notari", spune Stelian Lupu.

Anchetatorii au pus deocamdata sechestru asigurator pe toate bunurile si conturile familiei Colteu - familie care refuza sa comenteze situatia. Procurorii DNA sunt sprijiniti in aceasta ancheta si de reprezentantii SRI.