In acelasi timp, veniturile totale medii lunare pe persoana au fost de 1.119 lei.

"Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in trimestrul I 2016, in medie, de 2.552 lei lunar pe gospodarie (962 lei pe persoana) si au reprezentat 86% din nivelul veniturilor totale", se mentioneaza in comunicat.

Potrivit INS, in perioada mentionata, veniturile banesti au fost, in medie, de 2.512 lei lunar pe gospodarie (947 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 456 lei lunar pe gospodarie (172 lei pe persoana).

"Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (55,1% din veniturile totale ale gospodariilor). La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,4%), veniturile din agricultura (1,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,5%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,1%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (15,4%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,1%)', se mai arata in comunicat.

In privinta cheltuielilor, principalele destinatii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).

"Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,3%)', se mai arata in comunicatul INS.

Pe de alta parte, conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul I 2016, in medie, 36,7% din consumul gospodariilor.