Jobs va ramane in mintea multora drept antreprenorul inteligent si individualist din Silicon Valley, preocupat de aspectul estetic al produselor, pentru a-si cuceri clientii. Munca sa de dezvoltare de produse, atat de functionale si de elegante, i-a adus o reputatie la care aspira multi oameni de afaceri.

Indraznet, inovativ, perfectionist, nebunesc, intuitiv, sunt doar cateva dintre "etichetele" pe care fostul sef al Apple le-a primit pentru strategiile ori ideile sale. Unele au scandalizat, altele au revolutionat, dar cert este ca Apple a fost desemnata in 2011, pentru al patrulea an consecutiv, drept "Cea mai admirata companie din lume", dupa ce si-a dublat profitul fara de anul anterior.

Copilaria si adolescenta sirianului Jobs

Viata lui Jobs nu a fost deloc usoara. S-a nascut pe 24 februarie 1955. Parintii biologici - doi studenti (ea americanca, el musulman) l-au dat spre adoptie pentru ca si-au dat seama ca nu sunt pregatiti pentru a creste un copil. Numele tatalui, un sirian si nu evreu cum credea toata lumea, era Abdulfattah Jandali. Un cuplu din California l-a adoptat. Au inceput minciunile. Cei doi s-au prezentat ca oameni educati, insa mama adoptiva nu absolvise nici macar liceul. A crescut in Cupertino si a aratat un interes precoce pentru electronica.

Disciplina nu a fost niciodata punctul lui forte, drept urmare a parasit colegiul Reed din Oregon dupa doar un semestru. S-a intors insa la unele cursuri, precum cel de caligrafie. A renuntat la una dintre primele slujbe, aceea de designer pentru jocuri video la Atari, ca sa faca inconjurul Indiei cu rucsacul in spate, si sa experimenteze drogurile psihedelice.

Dar tocmai aceste experiente, dupa cum avea sa spuna chiar Jobs mai tarziu, i-au creionat viziunea creativa. Cursurile de caligrafie i-au influentat estetica eleganta Apple. Calatoriile LSD i-au extins gandirea si l-au ajutat sa creeze spiriul " gandeste diferit" marca Apple. "Trebuie sa crezi in ceva: in curajul tau, in destin, in viata, in karma, in orice. La aceasta abordare nu am renuntat niciodata si nici nu m-a dezamagit vreodata si a facut diferenta in viata mea", spunea jobs in cadrul unei conferinte in 2005.

Si-a vandut Volkswagen pentru a porni in aventura Apple

In adolescenta i-a telefonat lui William Hewlett, presedintele Hewlett-Packard, pentru a-i cere piese pentru un proiect scolar. Le-a obtinut, ba mai mult, s-a ales si cu o oferta de job pe parcursul verii la HP. 

Aici s-a imprietenit cu Steve Wozniak, care l-a impresionat cu abilitatile sale de a asambla componene electronice. Apoi impreuna cu el si alti doi prieteni au pus bazele Apple, in 1976. Au pus bazele primului lor produs comercial, Apple 1, in garajul parintilor, in 1976.  (acelasi an in care Microsoft a inceput sa creeze softuri).

Si-a vandut dubita Volkswagen pentru a face rost de bani ca sa porneasca in aceasta aventura. Computerul primitiv, la pretul de $666.66, nu avea tastatura sau display, iar clientii urmau sa-l asambleze singuri.

Anul urmator, a aparut  computerul Apple II.  Masinaria a fost un hit, iar revolutia computerelor personale era pe punctul de a incepe. "Cand incepi sa rezolvi o problema, prima solutie pe care o gasesti este una foarte complexa si multi oameni se opresc in acest punct. Dar daca mergi mai departe si te confrunti cu problema si indepartezi mai multe straturi ale cepei poti foarte des sa obtii solutiile simple si elegante", spunea Jobs.

Pentru Jobs solutia a fost Macintosh computer, lansat in 1984. Cutia Macintosh a reprezentat succesul, insa in 1986 a fost dat afara de la Apple in urma luptei pentru putere.

Astfel, a parasit corporatia americana si a infiintat o noua firma de computere - NeXT. Compania s-a dovedit a fi un succes, iar in 1996 a fost cumparata, culmea, chiar de catre Apple. "Sunt sigur ca multe dintre acestea nu s-ar fi intamplat daca nu as fi fost dat concediat de la Apple", spunea in 2005   "A fost un medicament cu gust ingrozitor, dar cred ca pacientul avea nevoie. Cateodata viata te loveste in cap cu o caramida".

Salariu anual de 1$

In 1996, Jobs s-a intors la prima dragoste (Apple), care era pe marginea prapastiei, multi vazand falimentul ca fiind iminent. Dar Jobs s-a apucat si a reziliat o serie de proiecte, care consumau nemeritat de mult din resurse si a concediat din personal. Gurile rele au sustinut atunci ca angajatilor le era teama sa se urce in lift cu el pe motiv ca urma sa-i concedieze, doar pentru a mai taia din costurile companiei.

Dupa intoarcerea la Apple a scris istorie. A vandut oamenilor produse de care ei nu stiau ca au nevoie pana el nu le-a inventat. Si toate acestea pentru un salariu anual de $1.

In 2000, Jobs a devenit director general permanent al Apple, iar compania a inceput sa se extinda tot mai mult. Asa au inceput sa apara si sa se dezvolte "minunile tehnologice" precum Macbook, iPod, iTunes, iTunes Store, iPhone sau iPad. In prezent, capitalizarea bursiera a producatorului iPhone si iPad se ridica la 346 miliarde de dolari.

10 secrete de business

1. Cele mai impresionante inovatii imbina arta si stiinta

2. Ca sa creezi viitorul, nu trebuie sa tii cont de parerile celorlalti

3. Sa nu-ti fie frica de esec

4. Nu poti pune piesele cap la cap privind inainte ci doar analizand trecutul

5.  Asculta vocea din interiorul tau care iti spune daca esti pe calea cea buna sau nu

6. Cere mai mult de la tine si de la ceilalti

7. Nu astepta sa ai intotdeauna dreptate. Sa iti pese de faptul ca vei reusi

8. Gaseste-i pe cei mai talenti angajati si angajeaza-i

9. Fii in cautarea noutatilor, fii naiv

10. Totul este posibil prin multa munca, determinare si viziune

A  dat in viata peste cel mai crunt dusman: cancerul

La mijlocul anilor 2000 au inceput din pacate problemele de sanatate pentru parintele iGadgeturilor.  In 2004, si-a anuntat angajatii ca se trateaza de cancer pancreatic.  Cinci ani mai tarziu a suferit o grefa de ficat. A pierdut din greutate, iar aspectul sfrijit pe care-l afisa la conferinte a inceput sa ingrijoreze. De aici pana la o degringolada a actiunilor Apple pe bursa a fost doar un pas. Din 2009 si-a tot luat concediu medical. Poate tocmai din acest motiov multi nu au fost surprinsi cand au auzit de demisia sa.

Jobs este casatorit si are 4 copii.

Nu a stiut ca are o sora pana in anii 90'

Sora lui este Mona Simpson, o romanciera celebra. Numai ca Steve Jobs a aflat acest lucru pe cand a devenit adult. Primul ei roman, pe care l-a dedicat relatiei cu parintii ei, s-a numit "Anywhere but here". Ironic, aceiasi parinti care l-au abandonat pe Jobs. Pentru ca Steve a fost adoptat, nu au stiut unul de altul mult timp. S-au gasit in anii 90', cand el a aflat de existenta ei. Doi copii, frate si sora, cu o sensibilitate unica, ce si-au pus categoric amprenta asupra lumii.

Jobs despre scheletii din dulap

"Am facut multe lucruri  in viata mea de care nu sunt mandru. Mi-am lasat prietena insarcinata la 23 de ani, iar felul in care am ales sa rezolv problema nu a fost unul fericit", povestea Jobs in cadrul unuia dintre rarele interviuri in care a raspuns la intrebari despre viata sa personala. " Dar nu am niciun schelet in dulap caruia sa nu-i pot permite sa iasa afara", si-a continuat el marturisirea.

Nu si-a recunoscut copilul, mintind ca este steril. Iubita lui l-a crescut singura, cu ajutor social. Mai tarziu, cand a creat computerul Apple III, l-a numit Lisa Computer. Dupa fiica pe care o abandonase. "Munca iti ocupa o parte importanta din viata si singurul fel in care poti sa ai cu adevarat satisfactie este sa faci ceea ce tu crezi ca reprezinta o treaba grozava. Daca nu ai reusit, continua sa cauti. Nu sta. Inima iti va spune cand ai gasit ceea ce cautai. Si ca-n orice relatie grozava, va fi din ce in ce mai bine pe parcursul anilor", ne sfatuieste Steve Jobs.

Nu a dat bani pentru actiuni caritabile. A fost un budist zen si chiar s-a gandit sa devina calugar. In perioadele cele mai grele s-a bazat pe ajutorul grupului sau zen.