Windows 8 a fost dezvoltat pentru mai multe platforme, urmand sa ruleze atat pe PC-uri, cat si pe tablete, iar interfata sistemului de operare a fost optimizata pentru touch screen.

Data de lansare a Windows 8 a fost anuntata miercuri seara pe blogul companiei din Redmond, Washington, transmite WSJ.com.

Noua varianta a Windows marcheaza o schimbare radicala in strategia Microsoft. In afara de intefata complet noua, sistemul de operare va suporta, pe langa platforma hardware clasica x86, si tehnologia ARM regasita in majoritatea smartphone-urilor si tabletelor de pe piata, informeaza Mediafax.

Intel, partener traditional al Microsoft, a inceput sa promoveze tehnologia x86 pentru dispozitive mobile, primele gadget-uri bazate pe platforma clasica, regasita in marea majoritate a PC-urilor, iesind pe piata in acest an.
Microsoft spera sa-si faca loc pe piata tabletelor, dominata de ipad-ul de la Apple si de produsele bazate pe platforma software Google Android.

Tableta anuntata recent de compania din Redmond, denumita Surface, va fi lansata odata cu Windows 8 RT - varianta pentru platforme ARM. O alta versiunea Surface, mai performanta si mai scumpa, isi va face aparitia la cateva saptamani dupa lansarea Windows 8 si va fi echipata cu varianta Pro a sistemului de operare.

Pentru a nu descuraja clientii interesati de Windows 7, compania a anuntat ca cine va achizitiona actuala varianta a sistemului de operare pana la sfarsitul lunii ianuarie 2013 va putea face upgrade la Windows 8 Pro la un discount, potrivit WSJ.com.