Scenariile pentru Carpatica dupa ce BNR i-a suspendat dreptul de vot lui Carabulea din cauza problemelor cu justitia: fuziune cu o alta banca sau capitalizarea prin intermediul pietei de capital

Premiera in domeniul supravegherii bancare: BNR a suspendat drepturile de vot ale actionarilor Bancii Carpatica Ilie Carabulea si Corneliu Tanase, care controleaza peste jumatate din capital, invocand problemele de integritate ale lui Carabulea care este cercetat a doua oara pentru dare de mita, respectiv actiunea concertata a celor doi, noteaza Ziarul Financiar.

Banca Nationala a hotarat suspendarea dreptului de vot pentru 57% din actiunile Bancii Carpatica (BCC) controlate de omul de afaceri Ilie Carabulea din Sibiu si de unul dintre partenerii de afaceri ai acestuia, Corneliu Tanase, si le-a interzis acestora sa mai cumpere actiuni ale bancii.

Suspendarea dreptului de vot al unor actionari este o procedura in premiera pe piata bancara locala, adoptata de consiliul de administratie al BNR pe baza noii legislatii in vigoare. Este o decizie care vizeaza exclusiv calitatea si reputatia actionarilor si nu situatia bancii, care altminteri se incadreaza pe deplin in parametrii de prudentialitate ceruti de BNR.

Romanii sunt atrasi de reducerile altora

Daca «frumosul e tot atat de necesar ca utilul» (asa cum afirma Victor Hugo), atunci de ce n-am face o plimbare pe la obiectivele turistice din marile capitale europene, urmata de o runda serioasa de shopping in magazinele de-acolo?
De vreo cinci ani incoace, romanii au prins gustul cumparaturilor la preturi promotionale in strainatate si (macar) de doua ori pe an - reducerile se aplica, in general, in ianuarie-martie si iulie-august -, dau buzna prin outleturile si magazinele din Occident ca sa-si umple valizele cu pantofi, genti, rujuri, deux-piece-uri, bijuterii s.a.m.d., relateaza Capital.ro.

Agentiile de turism speculeaza si ele la maximum apetitul in crestere al romanilor pentru reducerile din strainatate si se bat in pachete speciale (de doua pana la 7 zile) pentru cele doua sezone de ieftiniri. Turismul de shopping tinteste (mai ales) clientii cu un buget disponibil de aproximativ 1.500-2.000 de euro pentru o deplasare de trei-patru zile in Europa, respectiv 2.000-3.000 de euro pentru Dubai sau New York, sume care includ atat sejurul in sine, cat si banii destinati cumparaturilor.

Warren Buffett, oracolul din Omaha: "Nu trebuie sa fii expert ca sa faci bani la bursa"

In 1977, Warren Buffett a trimis pentru prima oara o scrisoare deschisa catre actionarii Berkshire Hathaway. Buffett nota o serie de previziuni pentru anii urmatori si prezenta strategia companiei; a continuat an de an cu aceasta practica, iar faptul ca cele mai multe dintre previziunile sale s-au adeverit i-a adus numele de „Oracolul din Omaha„. In fiecare an, la inceputul lunii martie, districtele financiare din intreaga lume asteapta scrisoarea lui Buffett pentru a se inspira din ideile mogulului american, scrie Business Magazin.

Esenta scrisorii de anul acesta este un sfat acordat de Buffett celor care se tem sa investeasca in actiuni: "Investitorul care nu stie prea multe despre investitii, care isi tine portofoliul diversificat si costurile la minimum are sanse foarte mari sa obtina profit. Investitorul care este realist asupra lipsurilor sale va obtine probabil, pe termen lung, rezultate mai bune decat investitorul experimentat care scapa din vedere greselile facute."

Warren Buffett sfatuieste investitorii sa isi plaseze banii in fonduri mutuale de investitii; el considera ca rezultatele pe termen lung, in cazul unei asemenea investitii, vor fi mai bune decat cele obtinute prin tranzactionarea activa. Un studiu al Financial Analysts Journal ii da dreptate lui Buffett: pe o perioada de 40 de ani, un investitor pasiv va obtine anual un profit mediu de 6,6% din suma investita, pe cand unul activ doar 3,9%.

Topul pierderilor suferite de clientii Harinvest. Investitorii spera ca ASF sa deblocheze despagubirile

Sapte dintre victimele fraudelor de la casa de brokeraj Harinvest au declarat pierderi echivaland cu peste 100.000 de euro. Mai mult de o treime din clientii furati nu-si vor putea recupera decat o parte din bani de la Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI). Toti spera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va trimite azi, catre FCI, actul de constatatre a incapacitatii Harinvest de a-si onora obligatiile, ca Fondul sa poata incepe despagubirile, arata Economica.net.

Astazi, Consiliul ASF discuta eventualele sanctiuni impotriva BCR si  SSIF Broker Cluj Napoca, implicate in rostogolirea obligatiilor de decontare a tranzactiilor cu instrumente derivate de mare risc, care fac obiectul scandalului Harinvest.  Depozitarului Central este de asemeni vizat.

Clientii pagubiti ai firmei de brokeraj Harinvest spera ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va discuta si constatarea incapacitatea firmei de a-si respecta obligatiile si ca va instiinta  ca atare Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI).

Ea arata ca orice este posibil: reusitele Simonei Halep inspira tinerii din businessul romanesc

Jucatoarea de tenis Simona Halep a reusit cel putin doua performante remarcabile – locul cinci WTA si o avere de circa 3 milioane de dolari, la doar 22 de ani. Performantele sale inspira inclusiv mediul de business: antreprenorii si managerii subliniaza lectiile invatate de la tanara constanteanca, noteaza Wall-Street.ro.

Matei Dumitrescu, investitor la Techangel, membru fondator la HUB Bucharest si partener la CosulDeLegume spune ca lectia care trebuie invatata este dedicarea fata de ceea ce faci si fata de ideea pe care o ai. “Pentru multi tineri, antreprenoriatul pare o scurtatura catre o viata relaxanta si imbelsugata. Trebuie sa stie cat de mult trebuie sa muncesti ca sa reusesti, mult mai mult decat un angajat si cu mult mai multe responsabilitati. Trebuie sa stie ca in majoritatea cazurilor nu reusesti desi muncesti - ca asa e in tenis. In plus, cu toate rezultatele ei, fiti sigur ca Simona si acum munceste mai mult ca un hamal”.

Alta lectie subliniata de investitor si antreprenor este puterea de a iti infrange frica de infrangere. “Anul 2013 a inceput cu doua infrangeri consecutive pentru Simona, apoi a continuat cu trei dintre cele mai mari victorii ale carierei”.

400 de angajati ai Rosia Montana Gold Corporation vor fi disponibilizati

Aproape 400 din cei 500 de angajati ai companiei Rosia Montana Gold Corporation, care din 1 martie se afla in somaj tehnic, vor fi disponibilizati din aprilie si pana la mijlocul lunii mai, sustine liderul sindical Cristian Albu, care spune ca in prezent sunt negocieri pentru plati compensatorii, informeaza Mediafax.ro.

Presedintele Sindicatului Rosia Montana, Cristian Albu, a declarat, joi, pentru Mediafax ca aproximativ 400 din cei 500 de angajati ai companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, care din 1 martie se afla in somaj tehnic, vor fi disponibilizati, incepand de luna viitoare si pana la mijlocul lunii mai.

Albu a spus ca sindicatul, care reprezinta angajatii companiei miniere Rosia Montana Gold Corporation, se afla, in prezent, in consultari cu patronatul pentru gasirea unei solutii de acordare a unor plati compensatorii, astfel incat impactul social sa fie cat mai mic.

Romanii au cheltuit 600 mil. euro pe cumparaturi online anul trecut, in cele 5.000 de magazine virtuale active. Afacerile acestora au crescut cu peste 20%

Romanii au prins drag de cumparaturile virtuale. In medie, un utilizator de internet din patru a cumparat cel putin un produs de pe rafturile magazinelor online. 600 de milioane de euro au ajuns astfel in conturile site-urilor care vand de la imbracaminte si aparate IT, pana la produse pentru animale, informeaza Incont.ro.

Cresterea inregistrata de comertul online anul trecut prin comparatie cu 2012 este impresionanta. Romanii au cheltuit in mediul virtual cu 100 de milioane de euro mai mult. In total, 4 milioane de persoane au virat catre diverse site-uri 600 de milioane de euro.

Clientii sunt trecuti de 30-40 de ani, semn ca nu doar tanara generatie risca. Asa se face ca anul trecut administratorii unui magazin online au avut o crestere de 20 la suta, iar in fiecare luna primesc peste 300 de comenzi.

Bomba sociala din spatele certificatelor verzi

Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta spun doar jumatati de adevar in scandalul privind subventiile acordate energiei regenerabile, iar adevarata problema o constituie posibilitatea inchiderii unor capacitati din industrie, minerit si energie, relateaza Adevarul.ro.

Dupa „electorata“ si super-acciza de 7 eurocenti pe litrul de carburant, presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta au gasit un alt subiect pe care sa se atace: certificatele verzi, un subiect cu o miza de 10 miliarde de euro, atat cat cumuleaza subventiile acordate sectorului energiei regenerabile. La acestea care se adauga posibilitatea relocarii marii industrii energofage si, urmare directa, implozia sectorului termo si al celui de extractie a carbunelui, ca urmare a scaderii consumului de electricitate. Presedintele Traian Basescu a sesizat Curtea Constitutionala in privinta legii de amanare a unei parti din subventia pentru energia verde inca din 26 februarie, insa conflictul a escaladat puternic in urma cu cateva zile, cand sindicalistii din industrie au demarat proteste atat in fata Curtii Constitutionale, cat si la Guvern, dar si in tara.

Ernst&Young Romania recruteaza. Care este profilul angajatului pe care il cauta

EY Romania a deschis campania de recrutare din aceasta primavara, prin care va angaja 70 de tineri absolventi din intreaga tara. Procesul se va desfasura pe parcursul a doua luni, timp in care absolventii pot aplica online, potrivit Forbes Romania.

In plus, candidatii interesati de o pozitie in companie vor putea interactiona direct cu echipa de recrutare si specialistii EY in cadrul a peste 20 de evenimente in sediul EY, in universitati si targuri de job-uri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara si Chisinau, anunta compania.

Procesul de selectie va include: pre-selectia cv-ului, video-recruitment – o premiera inovativa pe piata din Romania ca modalitate de selectie – interviuri fata in fata cu managerii si o serie de teste specifice activitatii din linia de servicii relevante. In cadrul procesului de selectie, vor fi evaluate abilitatile verbale si numerice, limba engleza si cunostintele de specialitate, acolo unde discutam despre candidatii cu experienta.

Somajul din Grecia a revenit pe crestere in trimestrul IV, ajungand la 27,5%

Rata somajului din Grecia a urcat in trimestrul patru la 27,5%, revenind pe crestere dupa doua trimestre de evolutie descendenta, potrivit datelor publicate joi de institutul elen de statistica, Elstat, relateaza AFP. In trimestrul al treilea, rata somajului a fost de 27%.

Grecia a inregistrat o scadere a ratei somajului in trimestrul al doilea al anului trecut, fata de trimestrul precedent, pentru prima oara de la declansarea crizei datoriilor, in 2010. In ultimul trimestru al anului 2012, rata somajului era de 26%.
Ponderea somerilor de lunga durata in total este deosebit de ridicata, 72% fiind persoane fara loc de munca de mai mult de un an. Datele nu includ persoanele care nu mai au dreptul la indemnizatii de somaj.

Pentru acest an, autoritatile de la Atena prognozeaza o crestere economica de 0,6%.