"Alstom confirmă încheierea, conform prevederilor legale, a unui contract nou cu o durată de 12 luni cu Metrorex, pentru mentenanţa completă a trenurilor de metrou începand cu 1 ianuarie 2020. Bucureştenii vor continua astfel să circule în siguranţă cu metroul, conform planificării normale. Menţionăm că Alstom a furnizat servicii complete de mentenanţă pentru trenurile de metrou în ultimii 15 ani la cele mai înalte standarde, ceea ce a dus la creşterea disponibilităţii flotei de la 60% în 2004 la 99,96% în prezent", au declarat reprezentanţii Alstom, citați de News.ro.

Şeful Alstom România şi Bulgaria, Gabriel Stanciu, a anunţat luna aceasta că Metrorex a acumulat faţă de Alstom România restanţe din neplata serviciilor de mentenanţă în sumă de circa 150 milioane de lei şi, dacă aceşti bani nu vor fi plătiţi sau nu vor fi prezentate garanţii ferme că se vor achita, activitatea va înceta şi ramele de metrou vor rămâne în depouri după Revelion.

Ulterior, Metrorex a confirmat datoria de aproape 150 milioane de lei către Alstom.

Având în vedere imposibilitatea obiectivă de organizare a unei proceduri competitive, la o dată care să permită derularea şi finalizarea acesteia anterior datei de 31 decembrie 2019, dată la care expiră contractul actual şi în scopul de a asigura condiţiile reglementate pentru operarea transportului de călători cu metroul, la nivelul Metrorex a fost aprobată aplicarea unei proceduri de negociere fără invitaţie la o procedură concurenţială de ofertare. În sensul celor mai sus prezentate, Metrorex a publicat un anunţ în SEAP şi în JOUE prin care şi-a exprimat în mod transparent intenţia de a încheia cu prestatorul actual (Alstom Transport) un contract pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă a materialului rulant începând cu data de 1 ianuarie 2020, până la finalizarea unei proceduri competitive, respectiv pe o perioadă estimată de maxim un an”, a anunţat recent Metrorex.

Alstom a încheiat încă din anul 2004 contractul privind menţenanţa trenurilor de metrou, contract de circa 240 de milioane de euro, care urma să expire pe 31 decembrie 2019.