Guvernul Arabiei Saudite a semnat un contract in valoare de 22 miliarde dolari, cu companii din America, Spania si Italia pentru a construi un nou sistem de metrou in Capitala, potrivit CNN.

Dornici ca proiectul sa inceapa anul viitor, noua retea de metrou va avea peste 176 km de linii de tren si 85 de statii, care leaga centrul orasului de universitati, aeroport, zonele comerciale si de cartierul financiar. Insa, primele trenuri sunt programate sa functioneze abia 2019. 

Potrivit dezvoltatorilor, acesta va fi cel mai mare proiect de transport public din lume, presupunand angajarea a zeci de mii de oameni.

Inalta Comisie pentru Dezvoltarea Capitalei a mentionat ca fiecare vagon o sa fie echipat cu aparate de aer conditionat si va fi impartit in trei clase: clasa I, clasa familii si clasa single.

Cu un sistem de transport public subdezvoltat pana in prezent, capitala Arabiei Saudite va cunoaste un adevarat boom pe acest segment, in conditiile cresterii continue a populatiei din ultimii ani.

Populatia s-a dublat, din 1990, ajungand la 5,3 milioane de persoase si se preconizeaza ca pana in 2030 se va depasi pragul de 8 milioane.

Din totalul liniilor, sase vor fi construite de catre spaniolii de la FFC Construction, alaturi Bechtel, care lucreaza in parteneriat cu Samsung si Alstrom.

Potrivit proiectului, realizat de Zaha Hadid Architects, statia de metrou din centrul financiar al orasului va avea fatada alba, pentru a reduce din caldura de la soare, in timp ce liniile unduitoare ale cladirii sunt menite sa semene cu dunele de nisip spulberate de vant.

Sursa foto: www.zaha-hadid.com