Marti, Intesa Sanpaolo a confirmat ca examineaza posibilitatea unei aliante cu Generali, primul comentariu dupa aparitia in presa a unor informatii privind interesul bancii italiene in achizitionarea unei participatii la cea de-a treia mare companie europeana de asigurari.

Printre optiunile luate in considerare, cea mai probabila este o oferta de numerar si actiuni prin care Intesa va prelua o participatie de 60% la Generali. Tranzactia include o componenta de numerar de trei miliarde de euro si o majorare de capital de 12 miliarde de euro, sustine Il Messaggero.

Marti, surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, ca principalii actionari ai Intesa, Compagnia di San Paolo si Fondazione Cariplo, sprijina o astfel de tranzactie chiar daca ar duce temporar la reducerea dividendelor pentru actualii investitori ai bancii. Intesa vrea sa preia controlul Generali in vederea reorganizarii grupului si a vanzarii unor active, sustin sursele.

Conform reglementarilor din Italia, Intesa va trebui sa lanseze o oferta pentru achizitionarea unei participatii de cel putin 60% in Generali. Vineri, are loc o reuniune a Consiliului de Administratie al Intesa.

Luni, Generali a cumparat drepturi de vot echivalente cu 3,01% din capitalul social al Intesa Sanpaolo SpA, blocand efectiv banca de achizitionarea unei participatii masive in compania de asigurari. Tranzactia efectuata de Generali va preveni posibilitatea ca Intesa sa faca o astfel de investitie. Participatia achizitionata de Generali in Intesa valoreaza 1,2 miliarde de euro, conform datelor Thomson Reuters.

Conform reglementarilor din Italia, o companie nu poate detine mai mult de 3% din drepturile de vot ale altei entitati daca aceasta din urma are o participatie de peste 3% in acea companie.

Aceasta inseamna ca Intesa inca ar putea cumpara peste 3% din Generali, dar drepturile sale de vot vor fi plafonate la 3% si va fi obligata sa vanda orice participatie peste acest nivel, in termen de un an.

Tranzactia vine dupa ce publicatia La Stampa a anuntat sambata ca banca italiana Intesa studiaza o posibila investitie in Generali, care ar putea fi parte a unui acord cu Allianz, cea mai mare companie de asigurari din Europa. Conform acordului, Allianz ar putea prelua unele active de la rivala sa italiana in timp ce Intesa va achizitiona o participatie de 5 - 6 miliarde de euro pentru a proteja interesele Generali.

Reprezentantii Intesa Sanpaolo si ai Allianz nu au comentat informatia.

Intesa Sanpaolo SpA si Allianz au o prezenta importanta si pe piata din Romania.