Intalnirea sefului statului cu presedintele Barack Obama a avut loc chiar in Biroul Oval. Desi nu s-au facut declaratii de presa, cei doi sefi de stat au discutat cel mai probabil si despre noul parteneriat strategic dintre Romania si Statele Unite.

Anterior discutiei cu presedintele Obama, seful statului a avut o intrevedere pe acelasi subiect si cu vicepresedintele Joe Biden. Cei doi oficiali au intrat in detaliile noului parteneriat.

Documentul va imbunatatii colaborarea dintre cele doua state atat in plan politic si economic, cat si de securitate. Sunt vizate cresterea volumului de schimburi comerciale bilaterale, a investitiilor americane in Romania, dar si combaterea terorismului la nivel global.

In scurt timp, ministrul de externe Teodor Baconschi si secretarul de stat Hillary Clinton vor semna acordul privind scutul antiracheta. Odata cu instalarea acestuia pe teritoriul Romaniei, americanii isi intregesc sistemul de protectie militara asupra Europei.

In ceea ce priveste Romania, baza militara va fi construita la Deveselu, in judetul Olt, unde vor fi instalate 24 de rachete active. De la noi pot pleca in orice moment rachetele care sa intercepteze un potential atac inamic. Cel mai important este ca proiectilul va fi distrus la mare altitudine, inainte de a intra in spatiul aerian al Romaniei. Sistemul este unul defensiv si va fi operational din anul 2015.

Pentru toti cei din delegatie programul este extrem de strans. In plus, jurnalistii au avut parte si de peripetii. In drumul catre Casa Alba a avut loc un incident.

"Motorul autocarului care ii transporta pe jurnalisti a fost cat pe ce sa ia foc, asa ca a fost nevoie sa parcurgem pe jos cateva sute de metri pana la Administratia Prezidentiala. Dincolo de asta programul presedintelui Traian Basescu este unul extrem de incarcat. Dupa vizita la Casa Alba, seful statului se va intalni cu mai multi congresmeni americani. De aici va merge la sediul CIA, unde va fi primit de directorul David Petraeus. Va fi insotit de directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu si de cel al SRI, George Maior. Dupa ce va depune o coroana de flori la monumentul ridicat in onoarea victimelor de la 11 septembrie se va indrepta catre Pentagon, unde se va intalni cu secretarul apararii Leon Panetta. La finalul zilei se va intalni cu comunitatea de romani din Washington", a precizat corepondentul PRO TV, Iulia Garbacea.

Citeste si:

Dacia se vinde pe internet. O parte din productia Sandero, mutata in Maroc

Antreprenorii englezi au gasit "o mina de aur" in statiile dezafectate ale metroului londonez. Cat ar putea valora