Dar pentru a ajunge bogat ca Warren Buffett nu este de ajuns să ai intuiția de a face mișcările cele mai inspirate, pentru care a și fost supranumit "Oracolul din Omaha". Buffett are succes la bani și pentru că este foarte cumpătat.

De ani de zile, Warren Buffett este al treilea cel mai bogat om din lume. În prezent are o avere estimată la 90 de miliarde de dolari, după Jeff Bezos (fondatorul Amazon – 109 mld. dolari) și Bill Gates (Microsoft – 92 mld. dolari).

Când i s-a născut primul copil, a transformat un sertar de la un dulap de haine în cărucior. Pentru al doilea, a împrumutat un pătuț, în loc să cumpere unul. Când se caza la hotel, își cumpăra băuturi răcoritoare cu baxul, pentru a nu plăti pentru room-service.

A condus o mașina Volkswagen mulți ani, până când soția sa a hotărât că acest lucru îi dăunează imaginii și i-a cumpărat un Cadillac.

Fie că investește în mari companii sau că își face cumpărăturile de zi cu zi, președintele concernului Berkshire Hathaway, care se află pe locul al treilea în topul celor mai bogați miliardari ai lumii, se ghidează după ideea că fiecare bănuț contează.

În consecință, decât să cheltuieșți pe lucruri de care nu ai nevoie, chiar și sume insignifiante de bani, mai bine îi investești sau îi păstrezi pentru a face cu ei ceva care chiar îți aduce plăcere, ca de exemplu să-ți cumperi o vacanță.

În vremuri de criză, micile economii te pot salva. Iată mai jos câteva sfaturi de la Warren Buffett pentru a economisi bani, centralizate de revista americană Forbes.

1. Pregătește-ți singur mâncarea pe care o iei la serviciu și nu-ți cumpăra de la firmele care livrează mâncare la locul de muncă. Un mod simplu de a face rost de mâncare pentru prânz este să pregăteșți mai mult pentru cină și ce rămâne să iei la muncă a două zi.

2. Cumpără fructe și legume de sezon, care nu costă mult, și vânează ofertele supermarketurilor.

3. Cumpără alimente engros și păstrează-le în congelator. Nu te duce să cumperi când ți-e foame.

4. Pregătește-ți mâncarea acasă și nu te duce la restaurant decât cu ocazii speciale. Dacă totuși te hotărăști să mănânci la local, comandă-ți ceva ce nu-ți poți pregăti acasă.

5. Fă-ți cafea acasă și păstrează-o la serviciu într-un termos. De asemenea, folosește o sticlă de apă pe care o poți reumple, decât să-ți cumperi de fiecare dată alta.

6. Înainte de a merge la restaurant, bea acasă un pahar de vin sau un cocktail, în loc să ți le comanzi odată cu mâncarea. De obicei, la restaurant, băuturile sunt mult mai scumpe.

7. Taie tuburile de spumă de ras, de cremă de față sau de soare atunci când se termină conținutul, pentru a putea folosi și rămășițele de pe pereții recipientelor.

8. Dacă vrei să-ți cumperi ceva de îmbrăcat și nu este de extremă urgență, așteaptă să vină sezonul reducerilor. De exemplu, ia-ți costum de baie toamna sau haine de iarnă imediat după Crăciun.

9. Evită să faci shopping de recreere, fă-ți o listă cu tot ceea ce ai nevoie și nu cumpăra nimic în plus. De asemenea, nu-ți cumpăra un obiect de vestimentație, dacă nu ai cu ce să-l asortezi.

10. Lasă-ți cartea de credit acasă și plătește cash.

11. Când îți inviți partenera/partenerul la întâlnire în oraș, duceți-vă undeva unde sunt promoții de genul “Happy Hour”.

12. Gătește împreună cu partenerul. Pe lângă faptul că economisiți bani, modul în care va înțelegeți în bucătărie spune multe despre cum vă veți înțelege pe tot parcursul vieții.

13. Cumpără-ți verighetele de la licitație.

14. Când aveți copii mici, împrumutați pătuțuri, cărucioare și haine de la prieteni sau rude care au avut la rândul lor copii mici.

15. Încearcă să ai tu însuți grijă de copil sau un alt membru al familiei, în primul an, pentru a nu plăti o bonă.

16. Până la vârsta de 12 ani, cumpără haine pentru copil de la reduceri sau second-hand, pentru că oricum le arunci în anul următor. Acest lucru este valabil și pentru jucării.

17. Cumpără-ți mobilă de la licitație sau din târguri de specialitate.

18. Renovează-ți casa în timpul iernii. Zugravii nu au multe lucrări și acceptă să le dai mai puțini bani, numai ca să aibă ceva de făcut.

19. Evită să te înregistrezi în bazele de date ale magazinelor, pentru a nu primi acasă oferte cărora să nu le poți rezista.

20. Nu te duce la teatru sau la cinema decât la filme și piese foarte bune, care au numai cronici laudative. Dacă totuși vrei neapărat să vezi un film, închiriază-l.

21. Planifică-ți vacanțele la începutul sau la sfârșitul sezonului, pentru că prețurile sunt mai mici și șansele ca vremea să fie bună sunt mari.

22. Când călătoreșți cu avionul sau ești în vacanță, adu-ți de acasă mâncarea și băuturile pe care le consume pe aeroport sau la hotel, pentru a nu le cumpăra cu prețuri mult mai mari de la fața locului.