"Joia viitoare va fi o întâlnire între doamna prim-ministru şi domnul guvernator şi echipa domniei sale. Va fi o discuţie legată de ROBOR, dar şi despre alte subiecte. (...) Ştiţi ca nu-i vina ministerului sau a Guvernului. Este atributul Băncii Naţionale. Va fi pe agendă o astfel de discuţie. (...) Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel încât lucrurile sa se schimbe", a precizat Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a urcat miercuri pe piaţa interbancară la nivelul de 2,42%. Aceasta este a patra zi consecutivă de creştere pentru indicele ROBOR, care a ajuns la maximul ultimilor patru ani și jumătate

Administraţia Prezidenţială anunţase anterior că preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, după ce, miercuri, au fost la discuții guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

"Preşedintele României a decis ca prima rundă de discuţii să aibă loc separat. Astăzi (miercuri - n.r.) va avea loc întâlnirea cu conducerea BNR, urmând ca vineri, la ora 11,00, să se întâlnească cu prim-ministrul Viorica Dăncilă. Preşedintele speră că, după aceste discuţii, care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Guvernul şi conducerea BNR să se întâlnească în zilele următoare pentru a avea un dialog direct", precizează Administraţia Prezidenţială.

În context, Eugen Teodorovici, a declarat că va participa, împreună cu premierul Viorica Dăncilă, la întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, dacă şeful Executivului va dispune în acest sens, dar a reiterat că nu există un conflict între Guvern şi BNR şi nu e nevoie de mediere.

Întrebat cum comentează faptul că şeful statutului a decis să cheme, separat, Guvernul şi BNR, la Cotroceni, Teodorovici a spus că este convins că Banca Naţională îi va transmite preşedintelui faptul că nu are un conflict cu Guvernul.

"Sunt convins că şi Banca Naţională îi va spune domnului preşedinte acest lucru, astăzi, că nu are un conflict cu partea Guvernului, că nu politica fiscală este cea care a dus la nivelul inflaţiei de astăzi şi multe altele", a susţinut ministrul Finanţelor.

Teodorovici a adăugat că nu există conflict între Guvern şi BNR, ci doar o discuţie. "Nu, un conflict nu există, o discuţie poate să existe între orice structură publică. În schimb, nu mediere în sensul pe care preşedintele a încercat să-l transmită în spaţiul public. Deci nu o mediere pentru că nu trebuie să fie cineva din afară, să stea între noi, Guvern şi Banca Naţională. Pentru a media ce? Poate intermedia, dar pe ce subiect? Dacă părţile nu-şi exprimă această dorinţă de a fi mediate, de ce să fie cineva care să vrea cu orice preţ să medieze'', a punctat Teodorovici.

Iohannis: S-a mers cam departe cu unele afirmaţii

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni "şi pe unii, şi pe alţii" în zilele următoare.

"Am decis să încerc o mediere între Guvern şi BNR. În zilele următoare îi voi invita şi pe unii, şi pe alţii la Cotroceni ca să vedem unde sunt de fapt problemele şi de ce nu se înţelege care măsuri trebuie luate pentru a îmbunătăţi situaţia. (...) Sper să reuşim să ajungem cumva la un numitor comun", a spus şeful statului, arătând că ambele părţi vor fi invitate concomitent la discuţii.

Iohannis a precizat, în context, că "s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme".

"Este posibil ca anumite abordări ale Cotroceniului şi ale BNR să semene, asta dintr-un motiv simplu - suntem oameni care înţelegem legile economiei şi de-o parte şi de alta şi vedem ce se întâmplă în economia românească. Acea abordare de a arunca în curtea BNR inflaţia sau creşterea dobânzilor este una fundamental greşită şi nu va rezolva absolut nimic. Nu, este fundamental greşit să acuzi investitorii străini sau firmele străine de creşterea inflaţiei, de creşterea dobânzilor. Nu. Politicile discutate ale guvernelor PSD şi în domeniul salarizării, domeniul economic şi în domeniul fiscal au dus la aceste nelinişti în piaţă şi au dus implicit la creşterea inflaţiei şi la creşterea dobânzilor. Problema poate fi rezolvată, dar poate fi rezolvată numai printr-o abordare responsabilă, prin nişte politici guvernamentale sustenabile", a spus şeful statului, citat de Agerpres.

El a amintit că încă de la început a atras atenţia că aceste politici salariale şi fiscale vor produce dezordine, deoarece nu au existat studii de fundamentare serioase, negocieri cu partenerii sociali, şi au fost "trecute în forţă prin Parlament".

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a declarat, săptămâna trecută, că "sub nicio formă" nu este de acord cu ideea că inflaţia ar fi generată de politicile de creştere a veniturilor românilor.

El a precizat că inflaţia din România este de 1,6%, sub media din UE, şi a vorbit, în context, despre cauzele creşterii acesteia, a preţurilor, cauze în care se include şi modul "în care nu colaborează BNR cu Guvernul României".