Premierul Viorica Dăncilă le-a cerut miniştrilor, luni seară, în prima întâlnire în această nouă formulă a Guvernului, să prezinte în fiecare lună un raport privind stadiul implementării programului de guvernare pentru fiecare minister, avertizându-i că va fi "foarte exigentă” în privinţa îndeplinirii măsurilor din program.

De asemenea, ea i-a solicitat ministrului Finanţelor, Eudgen Teodorovici, să prezinte până marţi soluţia pentru rezolvarea problemei privind formularul 600.

La şedinţa de Guvern de mâine, va fi discutată o OUG prin care vom amâna acest formular până la final de martie, timp în care vom încerca să găsim cea mai bună soluţie pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. În această perioadă, nimeni nu mai trebuie să mai depună acest formular. (...) Noi spunem clar că vom găsi o soluţie pentru a nu se mai depune acest formular. Nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a depune un astfel de formular”, a declarat Teodorovici marţi, potrivit News.ro.

Luni, după audierea sa în Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Teodorovici a afirmat că Declaraţia 600 ar putea fi unită cu Declaraţia 200.

Ministerul Finanţelor a postat în urmă cu o săptămână pe site proiectul de OUG care amână până la 1 martie termenul de depunere a Declaraţiei 600. Actul normativ are un articol unic care modifică două alineate din Codul Fiscal.

"Articol unic – Termenul prevăzut la art.148 alin.(3) şi art.170 alin. (4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la 1 martie 2018", se arată în document.

Teodorovici: Nu vor fi taxe suplimentare, iar cele actuale nu vor creşte

"Nu se va adopta în acest an nicio taxă suplimentară, nicio creştere a unei taxe, impozit şi aşa mai departe. Asta este abordarea mea. Sub conducerea mea nu se vor pune în România taxe şi impozite suplimentare, nici număr, nici cuantum, obligaţia mea e să fac invers", a spus Teodorovici luni, după audierile din comisiile parlamentare de specialitate reunite.

În ceea ce priveşte o eventuală cotă progresivă de impozitare, acesta a precizat că măsura trebuie analizată, dar dacă se constată că aceasta nu aduce beneficii contribuabililor, nu se va aplica.

"În acest an, vom analiza acest nou concept pentru că nu este o chestiune simplă, este una de concept fiscal, un lucru care depinde mult de structura de informatizare a Fiscului. Voi gândi, analiza, vom vedea care este o abordare bună, care sunt beneficiile. Nu exclud nimic atâta timp cât are o logică. Dacă nu are o logică, nu se aplică. Nu se aplică dacă nu este un lucru mai bun pentru români. Nu o să vedeţi să aplic ceva care o să fie contestat de mediul de afaceri, de contribuabili", a arătat ministrul Finanţelor.

El a precizat că actualul ministru, Ionuţ Mişa, ar putea lucra alături de el.

"Am avut o discuţie cu dânsul ieri şi din punctul meu de vedere ar trebui să continue într-o formulă alături de mine. Nu am vorbit de o funcţie, ci de această propunere", a mai spus Teodorovici.

Moneda naţională îşi va reveni până la finalul anului

Moneda naţională îşi va reveni până la finalul anului, ajungând aproape de nivelul pe care este construit bugetul pe acest an, respectiv de 4,55 lei/euro, reiese din declaraţiile ministrului propus al Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici.

"Momentan (leul este la un nivel mai mic decât cel din construcţia bugetului pe 2018, n.r.), lucrurile se vor schimba în bine şi până la final de an o să... Am spus că îşi revine faţă de cel de astăzi. Eu sper ca pe final de an să fie exact pe nivelul la care e construit bugetul pe 2018", a spus Teodorovici.

El a precizat că indicatorii pe care este construit bugetul sunt realişti.

"Am avut o discuţie cu colegii din Banca Naţională şi per total vor fi cei pe baza cărora s-a făcut bugetul", a spus ministrul propus al Finanţelor.

Bugetul de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.

Veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB, iar cheltuielile la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.

Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 19 voturi pentru, 12 împotrivă şi nicio abţinere.