"La o cadere a lirei sterline de 15%, avansata de consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, inseamna ca noi vom pierde 1,5 milioane de euro in fiecare zi din export. Comertul Romaniei cu Marea Britanie se ridica la 4 miliarde de euro, din care 2,4 miliarde export si 1,6 miliarde import. Deci, balanta este activa. Mai mult, pe primul trimestru, avem o crestere a exportului de 15% si de 5% la importuri, deci se mentine trendul de balanta activa", a explicat Mihai Ionescu.

Potrivit acestuia, exporturile romanesti in Marea Britanie constau, in proportie de 47%, in masini si echipamente, 23% - confectii si 18% - auto si componente auto.

In acest context, reprezentantul exportatorilor este de parere ca Banca Nationala a Romaniei va interveni pentru temperarea deprecierii lirei sterline, avand in vedere ca "nu este indiferent pentru BNR ce se intampla cu economia romaneasca".

Mai mult, Mihai Ionescu solicita autoritatilor sa adopte masuri pentru compensarea firmelor care suporta pierderi din cauza Brexit-ului, avand in vedere ca oamenii de afaceri nu si-au luat masuri de protectie deoarece nu au crezut ca votul va fi in favoarea iesirii Marii Britanii din UE.

Vineri, vestea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana i-a surprins pe investitori, iar lira sterlina a coborat pana la 1,3229 dolari, un nivel fara precedent dupa 1985. Luni, moneda britanica era cotata la 1,3356 dolari pe pietele asiatice, fata de 1,3670 dolari la finele saptamanii trecute. Moneda europeana s-a depreciat si ea in raport cu dolarul, ajungand la 1,094 dolari fata de 1,1112 dolari anterior.