Premierul Dacian Ciolos spune ca a luat nota cu regret de rezultatul referendumului din Marea Britanie, insa precizeaza ca respecta decizia poporului britanic.

"Am luat nota, sigur, cu regret de rezultatul referendumul derulat in Marea Britanie, insa e o optiune a cetatenilor britanici pe care o respectam. In acest context, vreau sa va spun ca mesajul care a reiesit si din discutia pe care am avut-o cu dl presedinte, cu guvernatorul BNR si cu liderii politici (...) este ca Romania doreste sa isi continue drumul european, calea europeana si sa fie un actor proactiv al procesului de evolutie al UE, care, cu siguranta, se va inregistra dupa aceasta decizie a Marii Britanie", a declarat Ciolos, vineri, la Palatul Victoria.

El a adaugat ca, dintr-o prima analiza, s-a constatat ca impactul imediat asupra economiei romanesti nu va fi unul semnificativ, acelasi lucru fiind valabil si pentru cetatenii romani care traiesc si lucreaza in Marea Britanie.

"Din prima analiza pe care am facut-o, nu va exista un impact economic imediat semnificativ asupra economiei Romaniei in urma acestei decizii. Vom continua sa urmarim evolutia lucrurilor, vom continua sa urmarim analizele, va exista cu siguranta un impact si va exista o evolutie si a situatiei din Romania si din economie, asa cum, cu siguranta, se va intampla si la nivel european si international. Dar mesajul principal este ca din punct de vedere economic, data fiind situatia in care ne aflam in momentul de fata, (...) nu ne asteptam la un impact semnificativ pe termen scurt. Un alt mesaj pe care vreau sa il transmit mai ales cetatenilor romani care locuiesc si lucreaza in Marea Britanie: nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur si a obligatiilor pe care ei le au acolo in calitate de cetateni romani, deci de cetateni europeni", a precizat prim-ministrul.

Ciolos: Situatia economica buna a Romaniei este un atu

Premierul Dacian Ciolos a mai spus ca Romania poate face un atu din situatia economica buna pentru a-si creste rolul ca stat membru al Uniunii Europene, motiv pentru care e nevoie de prudenta in deciziile politice care pot avea impact asupra bugetului.

"Romania se bucura de o situatie economica buna in momentul de fata si e foarte important ca, prin masurile pe care le luam, prin atitudinea pe care o vom avea in perioada imediat urmatoare, si la nivelul Guvernului, dar si la nivelul clasei politice, sa facem in continuare din aceasta situatie economica un atu pentru a creste rolul si impactul pe care Romania il poate avea ca stat membru al UE in discutiile care vor urma. Din acest punct de vedere nu pot decat sa invit la prudenta in deciziile politice care vor fi luate in acest an electoral, mai ales decizii politice care pot avea un impact asupra bugetului, decizii politice care pot avea in general un impact asupra economiei", a spus prim-ministrul.

Dacian Ciolos a adaugat ca a avut deja o discutie cu vicepremierii, cu ministrul Afacerilor Externe si cu seful Cancelariei ca, la nivelul Guvernului, sa fie continuate analizele "privind impactul pe care iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana poate sa il aiba asupra Romaniei".

"Vom lucra si vom continua analizele pe trei dimensiuni: pe o dimensiune economica, pe o dimensiune sociala si pe o dimensiune institutionala. Aceste elemente le vom supune dezbaterilor, discutiilor, va vom informa, pentru ca eu cred ca este foarte important ca pozitiile pe care le construim, dezbaterile pe care organizam sa fie bazate pe fapte si pe elemente cat mai precise si mai apropiate de realitate pentru a mentine aceasta discutie in limitele rezonabile ale calmului si ale previzibilitatii", a subliniat premierul.

ING Bank: Brexitul va avea un impact asupra Romaniei in masura in care va slabi UE

Economistii ING Bank sustin ca impactul asupra "povestii macro" romanesti Brexitul ar trebui sa fie relativ redus. Acest aspect se datoreaza faptului ca avansul PIB se leaga mai ales de consumul privat, dar si legaturilor directe reduse cu economia britanica.

"Totusi, pe termen mediu, impactul nu ar fi chiar asa redus. Spre exemplu, Ministerul Fondurilor Europene a estimat ca PIB-ul nominal a fost cu 10,6% mai mare gratie fondurilor UE din exercitiul 2007-2013, in timp ce contributia Marii Britanii a reprezentat 11% din bugetul total al Uniunii; totusi, subliniem ca exista multe incertitudini in acest moment cu privire la cum vor arata lucrurile pe acest plan. In plus, daca decizia Marii Britanii va slabi UE pe termen mediu si lung, atunci acest aspect ar avea un impact negativ asupra Romaniei si pe plan economic, si pe plan geopolitic", se precizeaza intr-o analiza a bancii.

In ceea ce priveste impactul asupra politicii monetare, economistii ING Bank afirma ca situatia ar putea fi un argument puternic pentru ca BNR sa amane pentru T1 2017 startul procesului de intarire a politicii (fata de estimarea actuala a bancii pentru 4 noiembrie), dar multe depind si de reactia BCE si a bancilor centrale regionale.

Marea Britanie, a cincea destinatie de export pentru Romania

Marea Britanie a fost a cincea destinatie de export pentru Romania, in primul trimestru din acest an, volumul total fiind de 649,9 milioane de euro, in crestere cu 15,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, reiese din datele Ministerului Economiei.

In ceea ce priveste importul, acesta s-a cifrat la 386,1 milioane euro, in crestere cu 5,72%. Astfel, Romania are un deficit comercial in raport cu Marea Britanie de peste 263 milioane de euro, in crestere cu 18,5% comparativ cu primul trimestru din 2015.

'In primele trei luni ale anului 2016, primele 10 tari de destinatie pentru exporturile romanesti au fost: Germania (cu o pondere in totalul exportului Romaniei de 21,3%), Italia (12,4%), Franta (7,4%), Ungaria (5,1%), Marea Britanie (4,7%), Turcia (3,4%), Bulgaria (3,1%), Spania (3,0%), Polonia (2,9%) si Cehia (2,7%), ponderea cumulata a acestor tari fiind de 66% in total export', informeaza Ministerul Economiei.

La data de 30 aprilie, in Romania activau 5.251 de firme cu capital britanic, valoarea totala a capitalului social subscris fiind de peste 1,01 miliarde de euro, Marea Britanie situandu-se pe locul 10 la acest capitol, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC

Mihai Ionescu (ANEIR): Exporturile Romaniei vor deveni necompetitive din cauza prabusirii lirei

Decizia britanicilor de a iesi din Uniunea Europeana va duce la o prabusire a lirei, motiv pentru care exporturile Romaniei vor deveni necompetitive, dar vor creste importurile, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), potrivit Agerpres.

"In ceea ce ne priveste, vom fi solidari cu celelalte tari membre si la castig si la pierderi, in urma acestei decizii a englezilor, in sensul ca pe termen scurt vom asista la o prabusire a monedei lor nationale, a lirei, care va face necompetitiv exportul romanesc si al celorlalte tari catre Anglia, platit in lire, in sensul ca, pana acum, pentru 100 de lire un exportator roman primea de la banca 600 de lei, de maine sau incepand de azi acesta va primi 400-500 de lei. Deci nu vor mai vinde marfuri in Marea Britanie. Exporturile vor scadea, in schimb vor fi stimulate importurile din Anglia. Aparent, pentru noi este bine, dar nu stim in ce masura englezii vor fi dispusi sa ramana cu rafturile goale, daca nu vor accepta majorari de preturi, in functie de evolutia lirei sterline. Asta pe termen imediat", a explicat Mihai Ionescu.

Acesta subliniat ca Marea Britanie va incerca, fara indoiala, sa negocieze cu UE un acord de liber schimb pentru a pastra avantajele liberei circulatii a marfurilor.

"Pe termen mediu, fara indoiala ca Marea Britanie va incerca sa negocieze cu Uniunea Europeana un acord de liber schimb pentru a pastra avantajele circulatiei libere a marfurilor, adica fara taxe vamale. Uniunea Europeana are asemenea practici, a incheiat cu Coreea de Sud ultimul acord de liber schimb, acum discuta cu SUA un astfel de acord, si in mod cert Marea Britanie va forta ca inainte de a iesi din UE sa inlocuiasca acest statut de membru cu un acord de liber schimb, ca sa nu piarda in urma introducerii de taxe vamale. Numai ca iesirea lor practica din Uniunea Europeana si din uniunea vamala se va produce mult mai tarziu, pentru ca sunt niste proceduri de urmat. Este suficient sa negocieze un acord de liber schimb. Si aici urmeaza ca UE, in functie de interesele politice si economice sa decida daca accepta sau nu accepta un asemenea acord de liber schimb. Vor fi de data asta englezii la mana UE sa vada daca li se aproba sa-si pastreze dreptul de libera circulatie a marfurilor, in conditiile in care ei nu au acceptat si alte reguli ale Uniunii Europene", a precizat reprezentantul ANEIR.

Industria romaneasca nu va resimti direct efectele Brexitului

Industria romaneasca nu va resimti in mod direct efectele unei iesiri din Uniunea Europeana a Marii Britanii, intrucat nu exista la ora actuala investitii majore britanice, a declarat, vineri, Teodor Chirica, expert in domeniul energiei nucleare.

"Nu cred ca s-au facut pana acum scenarii aprofundate despre ce inseamna iesirea Marii Britanii din UE pentru industria romaneasca. In opinia mea, scara este mult mai mare, dar in sectorul energetic nu avem la ora actuala investitii majore britanice in Romania si o prezenta majora britanica in general, in economie. Nu sunt nici banci britanice. Royal Bank of Scotland, singura banca mare, a plecat. Sigur ca trebuie asteptat si vazut cum evolueaza lucrurile si ce se va intampla mai departe, dar eu consider ca aspectele politice sunt mai importante", a spus Chirica, pentru Agerpres.

El a amintit ca, totusi, piata de energie a Marii Britanii a fost si continua sa fie un model pentru piata romaneasca.

"Marea Britanie, pe langa alte lucruri pe care le-a facut distinct, isi reorganizeaza piata energiei, se intoarce la o piata semireglementata, dar care sa favorizeze investitiile. Intr-un fel este un model pe care l-a gandit si Romania. Deci efectele ar putea fi unele de biliard in domeniul energetic", a sustinut Chirica.

Conform rezultatelor definitive anuntate vineri, 51,9% dintre alegatori au votat in favoarea Brexit-ului iar rata de participare la vot a fost de 72,2%.