In ultimul trimestru din 2015, a doua economie la nivel mondial a inregistrat un avans de 6,8%.

“Vedem semnele stabilizarii unei economii invechite. As fi inca prudent privind tintele de crestere, avansul de 6,9% inregistrat anul trecut a fost subminat de contributia masiva a serviciilor financiare iar recenta majorare semnificativa a creditarii si reluarea listarilor la burse sugereaza ca tendinta va continua si in acest an”, a apreciat analistul Raymond Yeung de la ANZ.

Desi principalii indicatori economici au aratat evolutii pozitive in primul trimestru din 2016, nu pot fi subestimate presiunile negative, se arata in comunicatul Biroului National de Statistica din China (NBS). Bancile chineze si-au majorat la 13.700 miliarde de yuani (211,23 miliarde de dolari) creditele noi in yuani acordate in martie, dublu fata de nivelul de 726 miliarde de yuani din februarie, datele sugerand un apetit in crestere pentru investitii in randul companiilor chineze.

Vanzarile de retail au urcat cu 10,5% in primele trei luni din acest an, iar productia industriala a urcat cu 6,8%, in timp ce analistii se asteptau la un avans de 5,9%.

Datele NBS arata ca in martie rata somajului a ramas scazuta, la aproximativ 5,2%, in pofida deciziilor de reducere a productiei in industria otelului si a carbunelui.

Economia a inregistrat un avans de 6,9% in 2015, cel mai slab ritm de crestere inregistrat de China dupa avansul de 3,9% consemnat in anul 1990, a anuntat recent Guvernul de la Beijing, confirmand incetinirea celei de-a doua economii mondiale in pofida cresterii sectorului serviciilor, care pentru prima data in istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumatate din PIB-ul tarii.

Autoritatile de la Beijing si-au propus sa atinga o crestere economica mai mica dar mai durabila, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovatie si servicii, in detrimentul industriilor grele si al investitiilor impulsionate de indatorare si exporturi.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat in luna decembrie ca Guvernul va inchide companiile cu pierderi in cadrul eforturilor de reducere a supracapacitatilor din sistem, insa acest lucru va impune o serie de decizii politice dificile de genul falimentelor si posibilelor concedieri. Alte prioritati pe care Beijingul le-a anuntat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuinte nevandute, diminuarea bilanturilor bancilor reducerea costurilor pentru afaceri si incurajarea noilor tehnologii.