Scotia a respins independenta in 2014, cu 55% fata de 45% din voturi.

Dar actualul premier scotian, Nicola Sturgeon, a afirmat ca, in prezent, este mult mai probabil ca scotienii sa doreasca independenta, dupa ce la referendumul din iunie 2016 s-au pronuntat in mod categoric pentru ramanerea in Uniunea Europeana, in timp ce Regatul Unit in ansamblu a votat pentru iesirea din blocul comunitar.

Nicola Sturgeon i-a prezentat guvernului de la Londra o serie de propuneri privind pozitia Scotiei, inclusiv optiunea Edinburghului de a-si pastra legaturile cu piata unica a UE chiar si daca Scotia va continua sa faca parte din Regatul Unit.

Citeste si: Irlanda de Nord redevine butoiul cu pulbere din Regatul Unit. Brexitul ar putea reactiva IRA si conflictul din Ulster

''Daca guvernul Regatului Unit respinge planul de compromis avansat de Nicola Sturgeon, atunci eu cred ca va avea loc foarte probabil un referendum privind independenta'' Scotiei, a declarat Salmond la BBC. Alex Salmond s-a aflat la conducerea executivului scotian in timpul referendumului din 2014.

''Cred ca, in acest context, in decurs de doi ani, tabara in favoarea lui 'da' (pro-independenta) va castiga'', a mai spus ex-premierul scotian.

Reuters aminteste ca, la inceputul acestei saptamani, Theresa May a declarat ca Marea Britanie va parasi piata unica a UE si va impune limite privind imigratia cand va iesi din blocul comunitar.

Sondajele de opinie arata ca sprijinul pentru independenta Scotiei este neschimbat de la referendumul din iunie 2016, sugerand faptul ca scotienii vor respinge secesiunea in cadrul unui alt vot.

Citeste si: Tensiunile separatiste cresc in Europa. Tara preferata de romani care ar putea ramane fara doua din cele mai bogate regiuni

Intr-un discurs istoric, sustinut marti pe tema Brexitului, premierul britanic Theresa May a anuntat ruperea completa a Regatului Unit de Uniunea Europeana si parasirea pietei unice europene.

"In urma cu 6 luni, poporul britanic a votat pentru schimbare. Au votat pentru ca tara noastra sa aiba un viitor mai luminos. Au votat pentru a parasi Uniunea Europeana si pentru a imbratisa lumea. Si au facut-o in mod constient: acceptand ca drumul pe care urmeaza sa il parcurgem este plin de necunoscute, dar avand incredere ca va duce catre un viitor mai bun pentru copiii si nepotii lor. Este treaba guvernului pentru a duce la indeplinire aceste lucruri. Asta inseamna mai mult decat sa ne negociem noua noastra relatie cu UE. Inseamna sa facem un pas in spate si sa ne intrebam ce fel de tara dorim sa fim", si-a inceput discursul Theresa May.

Theresa May a anuntat, in discursul pe care l-a sustinunt pe tema iesirii Marii Britanii din UE, ca nu va negocia un acord prin care sa ramana "jumatate inauntru si jumatate in afara" Uniunii Europene.