Presedintele Bundesbank a mai precizat ca BCE ar putea reduce in viitorul apropiat rata dobanzilor, dar ca o astfel de miscare nu va insemna imbogatirea peste noapte a tarilor din zona euro.

Acesta a laudat intelegerea dintre Cipru si creditorii sai internationali, pentru bail-outul de zece miliarde de euro, subliniind importanta unui fond de rezerva, pe care bancile se pot baza in caz de nevoie.

Depasirea crizei si a efectelor acesteia vor ramane o provocare in urmatorul deceniu”, a declarat Weidmann, intr-un interviu acordat de la sediul Bundesbank. Comentariile acestuia vin la putin timp dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca cea mai urata parte a crizei a trecut deja.

Toata lumea se intreaba ce mai poate face in plus banca centrala, in loc sa isi puna problema cum pot sa isi modifice politicile financiare ca sa-si aduca ei insusi contributia”, spune Weidmann.

Presedintele Bundesbank crede ca PIB-ul zonei euro ar trebui sa treaca pe crestere in acest an, in parte datorita unei activitati globale accelerate.

Referitor la ajutorarea micilor afaceri din sudul Europei, ca sa poata accesa credite la preturi mai mici, lucru pe care multi economisti il vad ca pe o speranta la revigorarea economiei, Weidmann spune ca Banca Europeana pentru Investitii are la dispozitie instrumente mai bune pentru a solutiona aceste probleme.

Seful Bundesbank se teme in acelasi timp in legatura cu dezorganizarea din sistemul monetar si fiscal. “Nu e nicio surpriza ca pietele au inceput sa se linisteasca. Asta nu inseamna neaparat ca deciziile luate pana acum sunt cele corecte, din punct de vedere al politicilor adoptate”, avertizeaza Weidmann.