"Sunt surprins eu însumi de faptul că aceasta se desfăşoară atât de repede", a declarat preşedintele Federaţiei patronatelor germane BDA, Ingo Kramer, într-un interviu pentru cotidianul regional Augsburger Allgemeine, scrie Agerpres.

"Dintre cei peste un milion de oameni care au sosit (în Germania) după 2015, 400.000 dintre ei urmează un curs de formare sau au obţinut un loc de muncă", a adăugat el, dând asigurări că "se va reuşi integrarea".

Din cauza lipsei de mână de lucru în Germania, cu precădere pronunţată în anumite sectoare cum este, de exemplu, îngrijirea persoanelor în vârstă, directorii de întreprinderi germane nu încetează să pledeze în favoarea unei politici a imigraţiei mai susţinută.

"În întreprinderile mici şi mijlocii suntem, înainte de toate, în căutare de salariaţi", a mai spus Kramer. "Majoritatea tinerilor migranţi vorbesc atât de bine germana după un an de cursuri, încât pot urma ore într-o şcoală de formare", a dat asigurări preşedintele BDA. "Nu trebuie să ne fie frică de imigraţie, ci trebuie să-i considerăm pe oamenii care vin la noi şi muncesc aici un fel de îmbogăţire", a mai spus el.

Agenţia federală pentru angajare din Germania are la rândul său un bilanţ mai degrabă pozitiv în ceea ce priveşte sosirea de refugiaţi, mai ales în cazul tinerilor, dintre care 30.000 au reuşit să dobândească o profesie.

În noiembrie, 177.000 de refugiaţi din Germania erau înregistraţi fără un loc de muncă.

Patronii germani se plâng cu regularitate de faptul că unii dintre salariaţii lor sau tineri ucenici sunt expulzaţi din cauza înăspririi din ultimul timp a politicii guvernului condus de cancelarul Angela Merkel în materie de migraţie.

Cu toate acestea, în raportul său anual dat publicităţii la începutul lui decembrie, Institutul german pentru Drepturile Omului a criticat faptul că muncitorii străini sunt în mod constant subremuneraţi, angajaţi fără contract de muncă sau obligaţi să facă ore suplimentare neremunerate.

Aceşti străini, printre care sirieni şi irakieni primiţi în 2015, dar şi români, bulgari sau latino-americani, sunt victime ale unei "grave exploatări" în munca lor, subliniază acest institut independent, în raportul său anual prezentat parlamentului german.