Oficiali francezi s-au intalnit saptamana trecuta cu membri ai conducerii Oxford si au discutat o serie de propuneri noi care ar putea garanta finantarea viitoare din partea UE pentru o baza “satelit” la Paris.

Mai exact, acestia au explicat ca orice campus deschis in Hexagon ar putea avea statut legal francez si primi fonduri UE.

Un purtator de cuvant al Oxford University a declarat ca nu a fost luata inca nicio decizie. “Oxford a fost o universitate internationala pe tot parcursul istoriei sale si este hotarata sa ramana deschisa lumii, indiferent de cum va arata peisajul politic in viitor”, a adaugat el.

Si alte universitati, inclusiv Warwick, au fost abordate de asemenea cu ideea de a construi campusuri noi la Paris, incepand din 2018.

Fostul director general al Ministerului francez al Educatiei, Jean-Michel Blanquer, a confirmat ca sunt in curs eforturi pentru a atrage cele mai bune universitati din Marea Britanie pe celalalt mal al Canalului Manecii.

Francois Germinet, presedintele Universitatii Cergy-Pontoise, a afirmat ca proiectul ar reprezenta un “teren extraordinar pentru experimentare”, ce ar permite o noua relatie intre Marea Britanie si Europa.

Comisia Europeana, care monitorizeaza proiecte de finantare a educatiei superioare in UE, precum programul Horizon 2020 – ce include fonduri de peste doua miliarde de dolari pentru universitatile britanie – ar putea garanta ca Oxford si alte institutii de studii superioare vor avea acces in continuare la fonduri si colaborare pentru cercetare.

In timp ce viitorul universitatilor britanice in Europa ramane neclar, profesori universitari de renume au avertizat parlamentarii de la Londra ca Brexit ar putea duce la “cel mai mare dezastru” pentru educatia superioara, daca vor fi retrase fondurile europene pentru cercetare.

Profesorul Alastair Buchan, numit recent director pentru strategia pentru Brexit la Oxford University, a declarat luna trecuta ca accesul la Europa este crucial pentru ca universitatea sa isi pastreze locul in elita.

“Trebuie sa fim absolut siguri ca suntem deschisi; fiecare student si fiecare angajat care vine la Oxford este un beneficiu pentru aceasta tara, pentru ca recrutam calitate, oameni care joaca la varf”, a atras el atentia.

“Marea Britanie gazduieste unele dintre cele mai bune universitati si institutii de cercetare din lume si intentionam sa asiguram cel mai bun rezultat posibil pentru baza de cercetare britanica atunci cand iesim din UE”, a spus si purtatorul de cuvant al Departamentului britanic pentru Strategie de Afaceri, Energetica si Industriala.

Initiativa vine dupa ce Franta a lansat luna aceasta o adevarata ofensiva de sarm pentru a atrage bancheri britanici, dupa ce Regatul Unit a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.