Theresa May a promis ca va activa Articolul 50 si ca va demara procesul de iesire din UE luna viitoare. Ea a spus ca are in vedere o separare clara a regatului de blocul comunitar, inclusiv iesirea lui din cadrul pietei unice europene, si i-a avertizat pe politicieni in legatura cu perturbarea procesului.

Blair i-a criticat pe Theresa May si pe alti membri ai guvernului, care au sustinut ramanerea in UE, pentru ca promit scoaterea Marii Britanii din piata unica din ratiuni politice, chiar si dupa ce au aparat puternic avantajele ei.

''Ei (guvernul) nu se pricep in aceasta situatie. Nu conduc masina, ci sunt condusi'', a declarat Blair in cadrul unei conferinte la organizatia proeuropeana Open Britain in Londra.

Fostul premier laburist a denuntat ''situatia ireala in care se afla Marea Britanie'', in care Theresa May, Philip Hammond (ministru de finante) si Boris Johnson (ministru de externe) au schimbat complet cursul dupa votul din iunie 2016 privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar.

''Dupa rezultat, ministrul de finante ne-a spus ca parasirea pietei unice ar fi catastrofala. Acum se pare ca vom iesi'', a spus Blair.

Citeste si: Scotia va vota pentru independenta, dupa Brexit

Irlanda de Nord redevine butoiul cu pulbere din Regatul Unit. Brexitul ar putea reactiva IRA si conflictul din Ulster

In cadrul primei sale interventii majore de la referendumul din iunie 2016, Blair a lansat, potrivit Reuters, ''un strigat la adunare'' catre oponentii Brexit-ului, spunand ca a fost putin clar ce inseamna votul cand a avut loc referendumul si ca guvernul este fixat pe un ''Brexit cu orice pret''.

''Cei care conduc acest proces au dorit intotdeauna un 'Brexit dur'. Intr-adevar, chiar si termenul de 'Brexit dur' necesita un amendament. Politica este acum 'Brexit-ul cu orice pret' '', a spus fostul premier.

In opinia lui Blair, ''oamenii au votat fara sa cunoasca termenii adevarati ai Brexit-ului'' si, ''pentru ca acesti termeni au devenit clari, este dreptul lor de a-si schimba parerea''. ''Misiunea noastra este de a-i convinge sa faca aceasta'', a adaugat el.

Tony Blair a estimat ca, dintre riscurile Brexit-ului, problema destramarii Regatului Unit ''a revenit din nou la masa discutiilor'' si ca pentru nationalisti circumstantele sunt acum ''mult mai credibile'' decat au fost in urma cu trei ani.

Reuters aminteste ca, in septembrie 2014, Scotia a votat in proportie de 55% in favoarea ramanerii in componenta Regatului Unit, dar Partidul National Scotian (SNP, proeuropean) sustine ca decizia privind Brexit-ul redeschide problema independentei, deoarece majoritatea scotienilor au votat pentru ramanerea in UE.