Huawei a precizat ca a decis sa actioneze Samsung in justitie la doua tribunale, unul din California si altul in Shenzhen, China, in incercarea de a obtine despagubiri pentru utilizarea neautorizata de catre telefoanele Samsung a unor licente ce tin de tehnologiile 4G, sisteme de operare si interfata cu utilizatorul. Huawei a mai informat ca vrea sa obtina "despagubiri rezonabile" de la Samsung, dar nu a oferit o cifra precisa.

"Speram ca Samsung va inceta sa ne incalce brevetele si va obtine licentele necesare de la Huawei", a declarat presedintele departamentului de proprietate intelectuala de la Huawei, Ding Jianxing.

In replica, Samsung a informat ca "vom revizui plangerea si vom lua masurile adecvate pentru a apara interesele Samsung", fara a oferi alte detalii.

Aceasta actiune reprezinta o inversare de roluri in conditiile in care pana acum firmele chineze erau acuzate de incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala. De exemplu, anul trecut Xiaomi Inc a fost obligat sa opreasca vanzarea de telefoane in India dupa o plangere vizand incalcarea unor brevete depusa de producatorul suedez de echipamente de telecomunicatii Ericsson.

Huawei a informat ca anul trecut a investit 59,6 miliarde yuani (9,2 miliarde de dolari) sau 15% din cifra sa de afaceri anual pentru cercetarea si dezvoltarea de noi produse si tehnologii, iar la data de 31 decembrie 2015 avea 50.377 de brevete la nivel global. La randul sau, Samsung avea la dat ade 16 mai un numar de 110.145 de brevete la nivel global iar anul trecut a investit 14.800 miliarde woni (12,45 miliarde de dolari) pentru cercetare&dezvoltare.

Potrivit firmei de cercetare de piata International Data Corporation, Samsung este cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, cu o cota de piata de 24,5% in primul trimestru, urmat de Apple cu o cota de 15,3% si Huawei cu o cota de 8,2%.