"Ar trebui să începem (educaţia financiară - n. r.) de la cel mai înalt nivel şi anume cred ar trebui să pregătim, să educăm clasa politică, în principal. Cred că printre principalele locuri de unde să începem educaţia financiară sau cultura financiară, pentru că mă uit şi în Parlament la mulţi dintre colegi care vin cu fel de fel de propuneri care mai de care mai habarniste - să spunem populiste deja e depăşit termenul - care nu au cum să se încadreze în nicio logică, dar că dă bine undeva e de ajuns să o promoveze şi după aceea să stai să explici, să îi faci să înţeleagă că nu aceasta este logica. Şi de la acest nivel cred că ar trebui începută foarte agresiv o astfel de educaţie financiară", a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit acestuia, lipsa culturii financiare creează mari probleme, iar studiile arată că în România aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani.

"Ne uităm azi şi vă spun că mă lovesc foarte des şi cred că v-aţi lovit cu toţii de faptul că această incultură sau lipsă a culturii financiare foarte agresivă creează mari probleme. Citeam şi eu puţin mai devreme cele trei studii făcute la nivelul României, cifre năucitoare într-adevăr. Să ai 70% din populaţie care nu a avut experienţa datoriilor. Un alt studiu spunea că aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani sau întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare. Un alt studiu spune că 14% dintre români sunt, practic, analfabeţi din punct de vedere financiar şi multe alte asemenea cifre care nu ne fac să fim mândri", a afirmat Teodorovici.

Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu, a spus, de asemenea, că nivelul de alfabetizare financiară este scăzut, România fiind pe ultimul loc în Europa, cu un nivel de 22% din populaţie alfabetizată financiar, în timp ce media europeană este de 55%.

"Putem vorbi de faptul că anul trecut eforturile noastre şi ale Băncii Naţionale a României, împreună cu Ministerul Educaţiei, au fost încununate de premiul obţinut la Berlin pentru educaţie financiară, un premiu onorant pentru noi, un premiu pe Europa şi Asia Centrală. Anul acesta continuăm acţiunile. Am ajuns la nivelul de peste de 20.000 de studenţi care au făcut parte din cadrul acţiunilor noastre de educaţie financiară şi peste 40.000 de elevi, de la început până acum. Este mult, dar este loc pentru noi să depunem eforturi pentru creşterea gradului de alfabetizare financiară a populaţiei României. Spun lucrul acesta pentru că nivelul de alfabetizare financiară este scăzut, ne aflăm pe ultimul loc în Europa, la nivel de 22% din populaţie alfabetizată financiar. Media europeană este de 55%, dar există state dezvoltate care au ajuns la un nivel de 65%", a spus Cornel Coca Constantinescu.

Acesta a afirmat că sunt state în care nivelul PIB-ului este mare, dar că nu există o legătură directă între avuţia statului respectiv şi nivelul de educaţie financiară, mai degrabă implementarea de politici pe termen mediu şi lung care să vină în sprijinul creşterii nivelului de alfabetizare financiară.

De asemenea, Cornel Coca Constantinescu a menţionat că un obiectiv al ASF îl constituie incluziunea financiară, pentru că este important ca populaţia să înţeleagă produsele care se vând în piaţa financiară, să aibă capacitatea de a-şi administra propriile bugete, de a decide în cunoştinţă de cauză când contractează credite sau fac investiţii.