Autoritatea de concurenta a evaluat tranzactia din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurentiale, in conformitate cu Regulamentul privind concentrarile economice.

Analiza Consiliului Concurentei a condus la concluzia ca operatiunea de concentrare economica nu ridica obstacole semnificative in calea concurentei efective pe piata nationala sau pe o parte a acesteia.

Fondul polonez de private equity Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), administrat de Entyerprise Investors, a anuntat, in noiembrie anul trecut, semnarea acordului de vanzare a 100% din actiunile Profi Rom Food, cel mai mare lant de supermarketuri din Romania, catre Mid Europa Partners.

Valoarea actiunilor vandute este de 533 milioane de euro, aceasta fiind cea mai mare tranzactie realizata vreodata de un fond de private equity in Romania si cea mai mare tranzactie in domeniul retailului din istorie, potrivit companiei.

Mid Europa Partners este una dintre cele mai mari firme independente de private equity care activeaza pe pietele in crestere din Europa Centrala si de Est. Cu prezenta in Londra, Budapesta, Varsovia si Istanbul, Mid Europa Partners a strans si administreaza fonduri de aproximativ 4,3 miliarde euro.

Aceasta este cea mai de succes tranzactie in retail din istoria Enterprise Investors si suntem mandri ca am facut parte din povestea de succes a Profi. Este un exemplu de companie care a reusit sa se transforme dintr-o afacere privata intr-o corporatie cu sprijinul unui investitor financiar puternic, cu experienta remarcabila in retail, si al unei echipe profesioniste de management avand o excelenta intelegere a pietei locale”, declara la data semnarii contractului Sebastian Król, partenerul Enterprise Investors responsabil cu aceasta investitie.

Profi este lantul de retail modern cu cea mai mare mare acoperire geografica din Romania, cu 500 de magazine in aproape 250 de localitati. Profi administreaza doua formate de magazine in zonele urbane, Standard si City, si recent a dezvoltat Loco, un format de succes pentru zonele rurale ale tarii. Astfel, Profi este primul lant de magazine din Romania care a creat un brand destinat exclusiv clientilor de la tara si care tinteste regiuni neacoperite inca de retailul modern. In prezent, compania este unul dintre cei mai mari angajatori ai Romaniei, cu aproape 11.000 angajati.

Profi se asteapta la venituri de aproape 800 milioane euro in 2016, reprezentand o crestere medie anuala a veniturilor si a EBITDA de peste 30% in perioada 2010-2016.

Enterprise Investors este una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est. Activa din 1990, firma a strans opt fonduri cu un capital total care depaseste 2 miliarde euro. Aceste fonduri au investit 1,7 miliarde euro in 137 de companii intr-o gama larga de sectoare, inclusiv 320 milioane EUR investite in 15 companii active in retail in Europa Centrala si de Est. Enterprise Investors a vandut 115 companii realizand incasari brute de 2,5 miliarde euro. Firma are o prezenta continua in Romania din 2000 si a investit aproape 200 milioane euro in companii romanesti.