Primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu, a decis sistarea furnizarii laptelui in toate scolile si gradinitele din aceasta zona administrativ-teritoriala pana cand societatea comerciala Simultan SRL, care are contract cu Primaria Sectorului 2, va prezenta un buletin de analiza prin care sa faca dovada ca produsul furnizat in scoli si gradinite nu contine aflatoxina.

Intreaga cantitate de lapte a fost retresa de la consumul elevilor si prescolarilor.

"Trebuie sa mentionam ca orice aprovizionare cu lapte facuta de S.C. Simultan SRL pana astazi a fost insotita conform legii, de aviz de conformitate, iar incepand de azi, Primaria Sectorului 2 a solicitat ca masura suplimentare ca laptele livrat sa fie insotit de buletin de analiza pentru conformitate", a precizat sursa citata de Mediafax.

Primaria Sectorului 2 asigura zilnic, conform contractului, lapte pentru 31.507 elevi, cantitatea contractata pentru anul scolar in curs fiind de 5,8 milioane de portii.

O cantitate de lapte care contine aflatoxina, cu efect cancerigen, importata din Ungaria, si o alta aflata la un procesator din Romania au fost identificate si retrase de pe piata, a declarat joi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. "Au inceput controalele in Romania. Pe masura ce facem aceste controale descoperim noi si noi lucruri. Sunt cateva situatii de alerta, ultima vizeaza zona de lapte. S-a identificat lapte care este importat din Ungaria care contine aflatoxina. S-a identificat si un procesator din Romania cu lapte cu aflatoxina", a precizat oficialul.

Constantin a adaugat ca nu exista niciun pericol, pentru ca laptele contaminat a fost retras de pe piata. Ministrul a afirmat ca aflatoxina are un efect cancerigen, motiv pentru care ministerul Agriculturii a declansat o alerta in acest sens.

"Acest efect (al aflatoxinei - n.r.), din cate inteleg, se manifesta la consum ceva mai mare si pentru o perioada indelungata, ceea ce nu este cazul. Am descoperit si imediat am retras produsele de pe piata", a mentionat Constantin.
El nu a vrut sa faca publice cantitatea de lapte infestata ori zona in care a fost descoperita. "Pana acum s-au facut analize, dar nu intr-un ritm atat de sustinut. Imediat ce facem analize intr-un ritm sustinut descoperim tot felul de lucruri", a continuat ministrul.

A precizat ca una dintre cele doua cantitati de lapte a fost descoperita la un procesator, iar cealalta, cea importata din Ungaria, la un comerciant. "Inainte ca o cantitate de lapte sa fie introdusa pe fluxul de productie se fac anumite analize. Asa s-a intamplat in cazul acelui procesator. In momentul in care a vrut sa introduca pe fluxul de productie laptele respectiv a fost identificat. Ca atare n-a mai fost introdus si a fost retras de pe piata. Aceeasi situatie a fost si in cazul celui de-al doilea comerciant", a mai spus Constantin.

Guvernul sarb a dispus in urma cu doua saptamani retagerea de la vanzare a unor cantitati de lapte suspectat de contaminare cu aflatoxina. Autoritatile sarbe au publicat miercuri rezultatele testelor efectuate pe produse lactate intr-un laborator din Munchen, care au aratat un continut de aflatoxina peste limita maxima admisa.