Pietele bursiere din intreaga lume erau cuprinse luni de panica, pe fondul ingrijorarilor cu privire la situatia economiei chineze si perspectivele economiei mondiale. 

In jurul orei 13,10 GMT, moneda unica europeana a urcat pana la 1,1714 dolari pentru un euro, cel mai ridicat nivel inregistrat dupa data de 15 ianuarie. Comparativ, vineri seara un euro era cotat la 1,1386 dolari.

Dolarul s-a depreciat si in raport cu yenul japonez, in jurul orei 13,10 GMT ajungand la valoarea de 116,18 yeni, cel mai scazut nivel inregistrat dupa 16 ianuarie. 

"Dolarul se prabuseste ca si cum Fed (Rezerva Federala americana) a demarat achizitii de active sau a scazut dobanda", a aratat Nour Al-Hammoury, analist la ADS Securities, potrivit Agerpres.

"De obicei dolarul este perceput ca valoare de refugiu in perioade de criza deoarece traderii se indreapta spre ceea ce percep ca fiind securitatea si stabilitatea oferita de cea mai mare economie a lumii",, a explicat Matt Weller, analist la Forex.com. 

In prezent, ingrijorarile cu privire la China, a carei crestere este un motor al relansarii economiei mondiale, alimenteaza temerile potrivit carora relansarea economica va fi una anemica, ceea ce va determina Banca centrala americana sa mai astepte inainte de majora dobanda de baza.

O eventuala majorare a costului creditului in SUA ar face dolarul american mai atractiv pentru investitor in timp ce o amanare a majorarii dobanzilor afecteaza dolarul.