Dupa 44 de zile fara pic de ploaie in sud si sud-est, asociatiile de producatori anunta ca pe 2 milioane de hectare din 13 judete s-a uscat tot. Porumbul a fost distrus in proportie de 70%.

La o prima estimare, si recoltele de grau, orz sau mazare, culese deja, sunt in scadere cu aproape 30 de procente fata de anul trecut. Innebuniti, agricultorii cer sprijin Guvernului.

Saracie cat vezi cu ochii. Arsita le-a furat oamenilor painea de la gura. Spicele nu au crescut mai inalte de 15-20 de centimetri.

Si fermierii din Calarasi isi indreapta privirile spre cer de fiecare data cand vad un nor si se roaga pentru cativa stropi de apa. Mai mult de jumatate din lanurile de porumb au fost distruse.

Fara un strop de ploaie si cu pamantul crapat de atata seceta si floarea soarelui s-a uscat. Pana acum, in judetul Calarasi, 30% din productie este compromisa. Iar fermierii se tem ca daca nu va ploua nici in zilele urmatoare, pagubele vor fi mult mai mari.

Cum s-a ajuns aici? Prin distrugerea bucata cu bucata a sistemului de irigatii. Daca in anii '90 erau irigate 3 milioane de hectare de teren agricol din totalul celor 8,3 milioane de hectare, acum numai 70.000 sunt stropite, adica mai putin de 1 % din suprafata cultivata a tarii.

"S-a furat absolut tot. S-au furat firele de pe stalp, dalele, s-au furat motoarele din statii, absolut tot. La ora asta nu exista practic nicio subventie pentru sistemul de irigat", a spus Daniel Obada, coordonatorul Directiei Agricole Calarasi.

Acolo unde instalatiile inca exista, ar trebui gasiti bani ca sa fie puse in functiune. Toate guvernele au promis investitii in agricultura. Nicio strategie nu a reusit insa sa revitalizeze ceea ce putea fi asul din maneca al Romaniei.

Pana hotareste guvernul ce e de facut, patronatele anunta scumpiri din toamna la toate alimentele de baza. Minus in buzunarul cetateanului, minus si in visteria tarii. Daca anul trecut, cea mai mare crestere economica a venit dinspre agricultura, care a adus la PIB-ul Romaniei 19 miliarde de euro, acum totul ne arata ca suntem la mana naturii.

Situatia din Romania nu e singulara. La nivel mondial se anunta o noua criza alimentara devreme ce recolta de porumb din mai multe tari din sudul si estul Europei este puternic afectata de seceta. La asta se adauga si dezastrul din Statele Unite, care se confrunta cu cea mai severa arsita din 1956, iar preturile la soia si porumb au urcat deja la maxime record, potrivit unei analize Bloomberg.

Si Organizatia Natiunilor Unite avertizeaza ca preturile cerealelor vor creste puternic, dupa ce au inregistrat in trimestrul al doilea cea mai abrupta scadere din ultimii trei ani.