Ministrul a spus ca seceta afecteaza doua culturi foarte importante, porumbul si floarea soarelui, si ca din cauza caldurii plantele au fost afectate intr-o proportie mai mare decat graul. 

"Am luat cateva masuri si lucram la elaborarea unei hotarari care sa compenseze pierderile pe care producatorii agricoli le vor inregistra dupa incheierea recoltarii. Astfel, IMM-urile care vor avea pierderi de venit in acest an fata de media ultimilor trei ani vor avea compensatii de la bugetul de stat care cuprind 80% din pierderile pe care le-au avut", a afirmat Daniel Constantin. 

Ministrul a adaugat ca fermierii mici, care nu se incadreaza in categoria IMM, vor putea beneficia de compensatii care vizeaza un sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar. 

Agricultorii cer instituirea starii de urgenta din cauza secetei, ceea ce ar presupune printre altele sistarea exporturilor de cereale, afirma Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care sustine ca 80% din cultura de porumb este compromisa.