Misu Negritoiu, ASF: Pe Astra vrem sa o maritam. Depinde de parinti, daca au pretentii prea mari la zestre. Ce se intampla la Carpatica

Cele patru societati de asigurari cu deficit de capital agregat sunt Astra Asigurari, Carpatica Asig, Euroins si EximAsig. 

Potrivit evaluarii sectorului de asigurari din Romania, la care au participat 13 societati de asigurare (peste 80% din piata de asigurari), unele dintre ele trebuie sa actioneze rapid in vederea consolidarii pozitiilor financiare si a solvabilitatii.

"Aceasta este o radiografie la data de 30 iunie 2014. S-au mai intamplat lucruri multe intr-un an de zile, in ultimele 12 luni. Daca am face astazi, la zi, aceasta radiografie, lucrurile arata ceva mai bine. Sunt majorari de capital care deja s-au facut. La aceste societati, in portofoliul de analiza, au fost majorari de capital aprobate de autoritate de 210 milioane lei deja. In consecinta, nevoia de capital este ceva mai mica", a explicat presedintele ASF, potrivit Agerpres.

Misu Negritoiu a subliniat ca "au fost reclasificari a unor active si pasive care influenteaza rezultatele negative". 

"Testul de stres, va rog sa il luati ca un test de stres. Este extrema extremelor. Nu as vrea sa facem aici o discutie sau sa inducem o panica pentru ca aceste teste de stres se fac la cicluri foarte mari si ele sunt cu mare grad de probabilitate. Dupa cum ati vazut, ele cuprind nu numai piata locala, cuprind si piata internationala, inclusiv reasiguratorii. Probabilitatea acestui test de stres este destul de mica. In concluzie, cred ca sunt lucruri pe care in mare parte deja le stiam", a mai spus Negritoiu.

El sustine ca "sunt lucruri care intre timp s-au corectat".

"Sunt acolo, cateva societati, inclusiv internationale care si-au corectat demult aceste devieri. In etapa urmatoare, 20 de zile ca plan de masuri - octombrie 15 ar fi efective - noi asteptam sa ne spuna masurile pe care le au de facut. Nu avem probleme, cred, dupa cum ati vazut, decat cu trei societati mari si asta pentru ca sunt mari: Astra, Carpatica si Euroins. Euroins si-a mai majorat capitalul social, Astra si-a mai scos niste riscuri. Celelalte sunt ok, chiar daca au cateva devieri marunte", a completat Negritoiu.