Au trecut 81 de ani de la incidentul din Manciuria (18 sept. 1931), cand Japonia a invadat China in nord-est. In semn de protest, chinezii din zona de conflict au inceput o campanie antiJaponia prin care incearca sa opreasca orice achizitie de produse “Made in Japan”.

Honda, Mazda si Nissan au fost primele care s-au temut pentru viitorul companiilor si au oprit productia pentru 2-4 zile, incepand de marti. Dealerii au si ei probleme din ce in ce mai mari, care ajung de la livrari intarziate la incendieri de showroom-uri. Sunt oameni care au declarat ca din cauza acestui protest o Honda Civic a fost vandalizata pe strada in Shanghai. Producatorii japonezi de masini nu sunt singurele victime.

Panasonic a raportat si ea incendii intentionate la fabricile din Japonia. Ultimul dealer atacat de furia chinezilor a fost unul Toyota, care s-a trezit cu masina date peste cap si devastata. Luo Lei, secretarul general al Asociatiei importatorilor si producatorilor chinezi de masini a spus ca data de 18 septembrie 1931 este problema incidentelor si nicidecum o manevra comerciala a statului.  

In trafic, soferii au pe masini autocolante pe care sunt scrise tot felul de mesaje antijaponeze. Pe cel mai des intalnit scrie “Nu da prioritate masinilor japoneze!”