Edward Snowden, un fost consultant NSA, a facut din nou dezvaluiri, prin intermediul revistei germane Der Spiegel, potrivit carora o noua divizie speciala a Agentiei a piratat reteaua informatica a unui consortiu de societati care utilizeaza cablul submarin de telecomunicatii Sea-Me-We 4. 

Cablul din fibra optica asigura legatura Asiei si Oceaniei cu Europa, traversand Orientul Mijlociu, pana la Marsilia, unde este legat la reteaua Orange.

Potrivit Der Spiegel, NSA a piratat in februarie 2012 reteaua informatica apartinand acestor 16 societati, introducand un virus care ii permite sa sustraga informatii cu privire la fluxul de date, ca locul, data sau persoanele care participa la o conversatie data. 

"Orange nu are niciun amestec in aceste manevre, efectuate in intregime fara stirea sa si care vizeaza echipamente (cablul SMW4) al caror utilizator este, ci nu gestionar", a anuntat operatorul.

"Daca a avut loc o actiune de piraterie, ea nu a putut fi comisa prin reteaua Orange, care nu are niciun atac de acest tip", a adaugat compania. 

Operatorul "isi rezerva totodata toate posibilitatile de actiune judiciara, in ipoteza in care date Orange transportate de cablul respectiv ar fi constituit subiectul unei incercari de interceptare si se va constitui, in zilele urmatoare, in parte civila", se arata in comunicat. 

Orange "aminteste atasamentul pe care il are fata de protectia secretului corespondentei, care poate fi ridicata numai in conditii clar definite si limitate de lege; nicio institutie si niciun stat nu poate fi mai presus in acest sens", potrivit aceleiasi surse. 

De cateva luni, dezvaluiri ale lui Edward Snowden au relevat amploarea PRISM, un program american de spionaj vizand, intre altele, o serie de tari europene, institutii UE si sistemul intern de videoconferinte al ONU.