Situaţia este atât de gravă încât niciun guvern european nu îşi poate imagina că poate ieşi singur din această situaţie. Pachetul de măsuri elaborat de Comisia Europeană pentru combaterea coronavirusului merge în direcţia bună, a menţionat preşedintele PE.

Toate ţările europene vor fi susţinute în domeniul sănătăţii. Aceasta înseamnă furnizarea de echipamente, susţinerea structurilor spitaliceşti şi finanţarea cercetării pentru producerea unui vaccin cât mai curând posibil. Prima provocare constă în salvarea vieţilor omeneşti, a subliniat responsabilul european.

Celălalt obiectiv îl constituie protejarea locurilor de muncă, a afacerilor şi economiei. Pentru a face acest lucru trebuie să eliminăm austeritatea. Ţările vor putea cheltui cât este necesar pentru a asigura sprijin pentru angajaţi, liber-profesionişti, afaceri şi bănci. Dincolo de angajamentele statelor membre, cel puţin 37 de miliarde de euro sunt pregătiţi şi disponibili din bugetul Uniunii Europene, a precizat el.

Este important să subliniem că guvernele vor putea folosi toată flexibilitatea prevăzută în Pactul de Stabilitate şi Creştere şi că vor fi permise ajutoarele de stat pentru sectoarele şi afacerile afectate de criză.

Acum, Consiliul şi Parlamentul vor trebui să aprobe aceste prime propuneri. Vă pot asigura că Parlamentul va face acest lucru cât mai curând posibil. Pentru a ne salva ţările trebuie să acţionăm împreună în Europa. Şi ar trebui să facem mai mult.

“Începând de astăzi, cuvântul de ordine în Europa este solidaritatea. Nimeni nu va fi singur şi nimeni nu va acţiona singur”, a subliniat David Sassoli.

"Strasbourg va rămâne sediul Parlamentului European", a dat el asigurări joi, insistând asupra "caracterului excepţional" al deciziei de a muta la Bruxelles sesiunile plenare din martie şi aprilie din cauza coronavirusului, notează AFP, preluată de Agerpres.

Politicianul italian, el însuşi în carantină la domiciliul său din Bruxelles timp de 14 zile după un sejur la Roma, adaugă că Parlamentul European "a trebuit să-şi revizuiască calendarul de lucru" la Bruxelles pentru a limita propagarea pandemiei.

Următoarea sesiune plenară, care urma să se desfăşoare la Strasbourg între 30 martie şi 2 aprilie, va fi şi ea mutată la Bruxelles şi limitată la două zile. Cea de la începutul lui martie s-a desfăşurat deja în mod excepţional la Bruxelles şi a fost redusă la o zi, marţi.

Parlamentul European, în care nu a fost depistat niciun caz de coronavirus, spre deosebire de alte instituţii europene, a interzis accesul persoanelor din exterior şi le-a cerut echipelor sale să lucreze de acasă.