"Anul acesta, Programul Rabla a atins un succes istoric in cei 12 ani de cand functioneaza: a fost primul an in care tichetele electronice au fost epuizate in mai putin de trei saptamani si primul an in care Ministerul Mediului decide doua suplimentari de buget. Dupa ce in luna iulie am venit in completarea Programului cu 4.000 de tichete electronice care s-au epuizat si ele pe parcursul catorva zile, astazi am decis o noua alocare bugetara care acopera circa 2.000 de tichete electronice. In prezent, avem in derulare si Programul 'Rabla Plus', dedicat masinilor electrice. Suplimentarea bugetului pentru 'Rabla Clasic' ofera si cetatenilor care doresc sa achizitioneze o masina electrica, un beneficiu cumulat de aproape 6.000 de euro", a afirmat Pasca Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, prima de casare prevazuta in Programul 'Rabla Clasic' ramane de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesarii suplimentare a doua eco-bonusuri. Astfel, este vorba despre un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adaugat primei de casare in situatia in care romanii aleg sa cumpere o masina a carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km. De asemenea, un al doilea eco-bonus, in cuantum de 1.500 de lei, va fi acordat in situatia in care populatia opteaza pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

Daca masina noua intruneste ambele criterii, un cetatean poate beneficia de ambele eco-bonusuri si astfel sa ajunga, cu tot cu prima de casare de baza, la o finantare de 8.750 de lei, ce va fi suportata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), din costul masinii noi.

In ceea ce priveste Programul 'Rabla Plus', ministrul Mediului a explicat ca romanii care vor sa aleaga o masina care nu polueaza beneficiaza din partea AFM de doua tipuri de eco-tichete electronice: unul in valoare de 5.000 de lei pentru achizitionarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru masinile noi electrice 100%.

Cele doua axe ale Programului 'Rabla' pot fi accesate separat sau combinat, in sensul ca daca un cetatean detine o masina veche pentru casat si doreste sa-si cumpere un autoturism nou integral electric sau unul nou electric-hibrid, va putea beneficia de un sprijin financiar de 6.000 de euro, intrucat va primi concomitent, atat prima de casare de 6.500 de lei, cat si eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Pentru prima data in istoria 'Rabla', toate cele 13.000 de tichete destinate persoanelor fizice au fost rezervate la nici doua saptamani de la demararea programului. Ulterior, la jumatatea lunii iulie 2016, ministrul Cristiana Pasca Palmer anunta ca programul 'Rabla Clasic' a fost suplimentat cu 4.000 de tichete electronice, ritmul de achizitionare fiind extrem de rapid, respectiv 15 pe minut.

AFM a lansat "Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national'' (Programul "Rabla'') pentru persoanele fizice in 14 iunie 2016. Pentru acest an, bugetul alocat initial celor doua axe ale Programului 'Rabla' a fost de 220 de milioane de lei, din care 75 milioane de lei alocate extensiei 'Rabla Plus', atat pentru achizitionarea de autovehicule noi electrice si electrice hibride, cat si pentru finantarea retelei de statii de incarcare a acestora.