AFP scrie, pe de alta parte, ca Uniunea Europeana l-a somat pe premierul roman Victor Ponta sa restaureze puterile Curtii Constitutionale si sa "nominalizeze un mediator sustinut de catre toate partidele" politice,.

Intr-un comunicat dat publicitatii la finalul intalnirii cu Ponta, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si-a reafirmat "preocuparile serioase", in special cu privire la "respectarea statului de drept, independentei justitiei si rolului Curtii Constitutionale".

Premierul a promis ca va da curs solicitarilor Uniunii Europene.

"Vom asigura astfel inca o data ca tot ce a fost ca batalie politica saptamana trecuta nu afecteaza si nu va afecta in niciun fel statul de drept, ordinea constitutionala si stabilitatea institutiilor noastre la standarde europene", a spus Ponta, dupa discutia avuta, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene, potrivit Mediafax.

El a sustinut ca, in acest moment, este mult mai optimist legat de faptul ca Romania poate raspunde ingrijorarilor liderilor UE legate de situatia politica din Romania.

"Am cerut un set de intrebari concrete, pentru ca acuzatiile erau extrem de generale si, cand se vorbeste de lovituri de stat si incalcari ale ordinii constitutionale, eu, ca orice jurist, vreau sa vorbesc concret. Presedintele Comisiei Europene a venit cu un set de intrebari foarte concrete, la care Guvernul raspunde chiar maine si care vor elucida atat pentru Comisie, cat si pentru statele membre faptul ca in Romania statul de drept si standardele europene sunt garantate", a spus Ponta.

Premierul a precizat totodata ca a fost intrebat daca este adevarat ca in Monitorul Oficial nu au fost publicate deciziile Curtii Constitutionale, dar ca a prezentat o declaratie chiar din partea CC din care rezulta ca toate deciziile au fost publicate pe masura ce au fost transmise.

Berlinul il convoaca pe ambasadorul roman in Germania

Guvernul german l-a convocat joi pe ambasadorul Romaniei la Berlin pentru a-i prezenta "preocuparea" sa fata de situatia politica din tara, a anuntat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, relateaza AFP.

"I s-a prezentat marea preocupare a Guvernului federal fata de evolutia politica interna din Romania", a anuntat purtatorul de cuvant Steffen Seibert intr-un comunicat.

"In opinia Guvernului federal, masurile adoptate de catre Guvernul Ponta in ultimele zile in vederea reducerii prerogativelor justitiei constitutionale si transferarii competentei in materie de publicare a deciziilor judiciare ameninta in mod serios principiul separarii puterilor", potrivit comunicatului.

Premierul roman Victor Ponta, acuzat de incalcarea statului de drept in tara sa, a fost criticat joi, la Bruxelles, unde isi continua campania de explicatii oferite oficialilor UE, cu scopul evitarii unor masuri de retorsiune. Ambasadorul roman in Germania este Lazar Comanescu.

Luni dimineata, cancelarul Agela Merkel a avut "o convorbire telefonica detaliata" cu presedintele roman Traian Basescu, iar "in centrul discutiei a fost desfasurarea evenimentelor politice interne din Romania". "Explicatiile presedintelui Basescu confirma ingrijorarile guvernului german. Cancelarul considera innacceptabil ca intr-o tara a Uniunii Europene sa fie lezate principiile de baza ale statului de drept", se arata intr-un comunicat al purtatorului de cuvant Steffen Seibert.

Premierul Victor Ponta a declarat, tot luni, comentand discutia telefonica dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, si presedintele suspendat, Traian Basescu, ca nu Merkel voteaza la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul roman si ca ceea ce vor vota romanii nu poate fi schimbat de nimeni. Ponta a mai declarat ca este convins ca pe 30 iunie, imediat dupa referendumul de demitere a sefului statului, niciun crestin democrat german n-o sa-si permita sa mai jigneasca poporul roman si sa spuna ca Romania este o dictatura, el intreband, retoric: "Ce, suntem colonie?".

Marti, premierul Victor Ponta a declarat ca regreta modul in care a comentat declaratiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situatia politica din Romania, in care a aratat ca nu aceasta voteaza la referendum, dar a afirmat ca oficialul strain ar fi trebuit sa consulte toate partile. "Regret acel raspuns, dar intr-o logica normala trebuia sa existe o discutie si cu cealalta parte", a spus Ponta.