Presedintele Traian Basescu a luat act de demisia lui Emil Boc din functia de prim-ministru si a semnat decretul de numire a lui Catalin Marian Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern.

Catalin Predoiu nu este membru de partid si a detinut portofoliul Justitiei in mai multe Cabinete. Primul mandat l-a detinut in ultima parte a mandatului Guvernului Tariceanu, iar apoi a fost desemnat si in Cabinetul Boc.

"Am depus mandatul deoarece nu ma agat de putere, pentru mine conteaza mai putin daca mai raman in functie cateva luni, pana la alegerile din noiembrie. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat: stabilitatea economica a tarii", a spus Boc, intr-o sedinta de urgenta a Executivului, care a avut loc in aceasta dimineata.

Seful Guvernului a aratat totodata ca apreciaza efortul PDL pentru a sustine masurile anticriza dispuse de Guvern si a apreciat ca acest efort va fi rasplatit din punct de vedere politic.

El a multumit totodata populatiei pentru ca a inteles in ultimii ani sa suporte masurile de reforma ale Guvernului.

Premierul a amintit ca, pentru anul trecut, Romania a inregistrat, dupa doi ani de criza, o crestere economica de aproxmativ 2,5%, una dintre cele mai mari din UE, si ca pentru acest an Comisia Europeana si Fondul Monetar International apreciaza ca Romania va avea o crestere economica mai mare decat cea din zona euro.

Reducerea inflatiei la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani, un curs valutar stabil si mentinerea sub control a datoriei publice si a deficitului bugetar au fost alti factori prezentati de premier drept efecte ale masurilor economice corecte dispuse de Guvern in mandatul sau.

Boc a sustinut ca nu exista un risc de neplata a salariilor si pensiilor si ca stabilitatea economica inseamna sansa pentru viitorul apropiat de crestere a salariilor si pensiilor.

Ponta: “Demisia lui Boc, primul pas spre anticipate; suntem deschisi pentru o formula responsabila”

Liderul USL Victor Ponta a declarat, luni, ca, prin demisia premierului Emil Boc, s-a facut primul pas pentru declansarea alegerilor anticipate, el precizand ca opozitia este deschisa sa discute orice "formula responsabila".

"Suntem o corabie in deriva pe o mare extrem de agitata", a spus Ponta.

El a precizat ca USL doreste declansarea de alegeri parlamentare anticipate, dar ca pana atunci sustine "stabilitate si echilibru". "Cred ca putem face o tranzitie democratica", a apreciat Ponta.

Liderul PSD a mentionat ca, odata cu demisia lui Emil Boc, se intra in cele 60 de zile pentru dizolvarea Parlamentului in vederea alegerilor anticipate.

"Suntem dechisi sa discutam orice fel de formula responsabila, sa ajungem la alegeri care sa nu insemne distrugerea totala a ceea ce a ramas din Romania", a mai spus Ponta.

Premier tehnocrat cu Guvern majoritar politic, varianta de lucru in acest moment

Varianta luata in calcul la acest moment in PDL este cea a unui premier tehnocrat, fiind din nou vehiculate nume precum Lucian Croitoru sau Mihai Tanasescu.

Ca si anul trecut, cand se discuta despre posibila demisie a premierului Boc, au aparut din nou ca posibili nominalizati sefii SRI si SIE, Cristian Marior si Mihai Razvan Ungureanu, scrie Mediafax.

Guvernul nu va fi insa unul de tehnocrati, ci majoritar politic, insa pentru ministerele cheie optiunile se indreapta catre tehnocrati. De asemenea, nu este exclusa nici reconfigurarea coalitiei care sa sustina Guvernul.