"Este in interesul tuturor, banci, politicieni, angajati, manageri la Hidroelectrica si chiar a administratorului judiciar sa inchidem procedura pana la 31 decembrie 2012 . E un lucru greu, nu spun imposibil, dar foarte greu. (...) Hidroelectrica iesita din insolventa nu va mai semana deloc cu actuala Hidroelectrica. Va fi o societate care va realiza un profit intre 80 si 100 de milioane de euro, va fi o societate etalon", a declarat joi avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica, citat de Mediafax.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.

Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.

Borza spunea in luna septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va putea fi replicata si la alte societati.

"Nu inseamna ca dispare cel mai mare producator de energie (daca Hidroelectrica ar intra in faliment, n.r.). Probabil s-ar putea suplini cantitatea de energie. Dar dispare un agent economic care are un monopol pe piata serviciilor tehnologice de sistem. Fara Hidroelectrica Romania ramane la propriu in bezna, in intuneric", a spus Borza.

In procesul de renegociere a contractelor directe a energiei, Euro Insol a reziliat acordurile cu companiile Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Euro Insol a aratat miercuri, intr-un comunicat, ca unele firme ale caror contracte de achizitie a energiei de la Hidroelectrica au fost denuntate utilizeaza "nu numai caile de atac permise de lege, ci si diverse tertipuri avocasesti pentru a-si proteja interesele si castigurile exorbitante pe care le obtineau din contractele bilaterale anterior denuntarii lor".

Companiile Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din grupul elvetian Alpiq, care au avut acorduri directe cu compania de stat, cer instantei sa suspende procedura de intrare in insolventa. Contestatiile depuse de cele doua firme se judeca joi la Curtea de Apel Bucuresti. De asemenea, cele doua firme au cerut si stramutarea dosarelor la alre instante.

Euro Insol a precizat, miercuri, ca daca procedura de deschidere a insolventei va fi anulata cu consecinta reactivarii contractelor bilaterale. Hidroelectrica ar putea intra in faliment.

Potrivit lui Borza, companiile Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, din grupul elvetian Alpiq, dau dovada de o "maxima ipocrizie" prin incercarea de a obtine stramutarea dosarelor privind insolventa Hidroelectrica la alte instante si in continuare intentioneaza sa produca pierderi companiei de stat.

"Vorbim de o maxima ipocrizie aici pentru ca va aduceti aminte si din considerentele celor doua decizii al administratorului judiciar de denuntare a contractelor bilaterale cu Alpiq doar in perioada 2006-2012 cele doua societati au prejudiciat Hidroelectrica cu 850 de milioane de lei. Vorbim de 240 de milioane de euro la cursul 2006-2012. Sigur ca in continuare vor acelasi lucru, sa faca o alta gaura pe urmatorii sase ani. Este o situatie impardonabila si inacceptabila", a continuat Borza.

El a adaugat ca acceptarea de catre judecator a stramutarii dosarelor la alte instante ar fi "o mare nedreptate si o mare eroare judiciara".

"A actiona iresponsabil si criminal din partea oricaui judecator care ar pronunta o astfel de solutie, s-ar descalifica total din punct de vedere profesional si ar intra si sub incidenta penala. Daca astazi s-ar admite un recurs al celor doua Alpiq-uri... Asta inseamna ca se anuleaza sentinta de deschidere a procedurii de la Hidroelectrica in consecinta", potrivit lui Borza.

Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti in data de 20 iunie.

Vulpescu: "Sunt toate sansele pentru salvarea Hidroelectrica. Baietii destepti sunt sprijiniti de sindicate"

Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat, joi, la Curtea de Apel Bucuresti, ca sunt sanse foarte mari pentru salvarea companiei, in urma reorganizarii, si ca unii reprezentanti sindicali ii sprijina pe "baietii destepti" din energie.

Vulpescu a intrat in sala de judecata in timpul unui proces privind insolventa Hidroelectrica, a schimbat cateva vorbe cu Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, si a asistat la dezbateri.

"Sunt toate sansele pentru salvarea acestei companii in cadrul actualei proceduri de reorganizare. (...) Unii reprezentanti sindicali sprijina cu tot dinadinsul, impotriva evidentelor si membrilor sindicatului, baietii destepti care doresc sa anuleze tot ce s-a facut pana acum si sa-si reintre in drepturile pe care le stim, si care au fost atat de aspru criticate si despre care se spunea ca nu le pot fi ridicate", a spus Vulpescu la iesirea din sala de judecata.

Curtea de Apel Bucuresti judeca joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie si Hidrosind impotriva hotararii de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica, pronuntata de catre Tribunalul Bucuresti la 20 iunie.

"Decizia Tribunalului Bucuresti de deschidere a procedurii insolventei Hidroelectrica este criticata in principal pe considerente de ordin procedural, dar se incearca si acreditarea ideii ca societatea nu ar fi in insolventa si ca scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denuntarea contractelor incheiate cu «baietii destepti». Aceste sustineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor si imprejurarilor insolventei Hidroelectrica intocmit de administratorul judiciar Euro Insol si de tabelul preliminar al reantelor, in care sunt inregistrati 381de creditori cu o valoare totala a creantelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub conditie si 1,1 miliarde lei respinse", se arata intr-un comunicat al Euro Insol.

Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq.