In Capitala o sa fie rau de tot. Intr-o familie in care venitul pe fiecare membru este sub 1.000 de lei, gigacaloria ar putea urca de la 119 lei la 168 pentru caldura. Asadar, facturile cresc cu 30%. La doua camere intretinerea o sa fie peste 300 de lei, iar la trei camere aproape 500.

In cazul celor care castiga peste 1.000 de lei, exista riscul sa fie eliminata subventia. Asta inseamna ca oamenii vor plati 300 de lei gigacaloria si in final 900 de lei la intretinere, daca au trei camere.
Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat: "Ganditi-va ca la o mie de lei ... ei considera ca esti deja cu venit, pe picioarele tale. Ajungem sa platim doar gigacalorie si impozite, nu asta e scopul vietii."

Reprezentantii RADET recunosc ca sistemul centralizat risca sa fie desfiintat, cum s-a intamplat in Baia Mare sau Sibiu.

Bogdan Becheanu, director RADET: "Sa se faca niste praguri de venituri si subventia sa se acorde gradual..."
Primarul general Sorin Oprescu a confirmat si el ca nu va mai exista subventie, "ci un fel de ajutor social".

Astfel de majorari sunt vehiculate si in tara. La Timisoara, primaria a aprobat deja o crestere de la 162 la 187 de lei pe gigacalorie, dar ... parca ar cere totusi 207 lei.

In Craiova se discuta despre 250, iar la Cluj de 340 de la 164.
 

In Galati, scumpirea o sa fie de la 160 la peste 220.

Nicusor Ciumacenco, viceprimar Galati: "Sunt foarte multe orase din tara, mai ales in Ardeal, unde gigacaloria e 220 de lei. Pretul e unul inca destul de mic in Galati."

Primarii fie se tem ca nu vor avea fonduri ca sa acopere subventia, fie ca Executivul le va interzice sa o acorde.

Oamenii cer sa fie informati din timp cu cat va creste pretul gigacaloriei, ca sa-si poata lua si ei masuri, altfel nu isi vor putea plati facturile la iarna.

De altfel, atat in Bucuresti, dar si in tara, de teama scumpiri prefigurate a gigacaloriei, dupa reducerea subventiilor, multi proprietari aleg incalzirea individuala. In multe orase locatarii de la bloc se debranseaza de la sistemul centralizat si opteaza pentru centralele termice. Lucru confirmat de importatori, care vorbesc de o crestere cu peste 30% a vanzarilor.

Nu toti isi permit incalzirea pe gaze, desi in varianta taierii subventiilor se anunta de doua ori mai ieftina decat incalzirea de la regia de termoficare. Asa ca nu este exclus sa revina la bloc moda sobelor pe lemne, des intalnite inainte de 1989.