Premierul roman Emil Boc a anuntat luni demisia sa si a Guvernului de centru-dreapta pe care il conduce si a carui cota de incredere s-a prabusit, in timp ce opozitia cere alegeri anticipate, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Mai multe voci din cadrul propriului sau partid (PDL) au cerut plecarea lui Boc in ultimele saptamani, pe fondul protestelor organizate timp de aproximativ 15 zile in toata tara, continua agentia franceza.

Din 13 ianuarie, 1.000 de romani se reunesc in fiecare seara in Piata Universitatii din centrul Bucurestiului pentru a manifesta impotriva politicii de austeritate pusa in aplicare de Guvernul de centru-dreapta, aminteste Le Monde.

Cotidianul britanic The Guardian scrie despre demisia unui premier european inaintea alegerilor si dupa mai multe saptamani de proteste la nivel national fata de masurile de austeritate, adaugand: "Nu este Lucas Papademos al Greciei (inca). De fapt este Emil Boc al Romaniei", precizeaza acesta.

Associated Press, preluata in special de Washington Post si Wall Street Journal, il citeaza pe Emil Boc afirmand ca demisioneaza pentru a "detensiona situatia sociala", referindu-se la saptamanile de protest din Romania fata de masurile de austeritate introduse in 2010.

BBC News Online relateaza, de asemenea, ca premierul roman si-a dat demisia dupa o serie de proteste fata de masurile de austeritate, organizate in pofida cresterii economice inregistrate de Romania anul trecut, in timp ce postul de radio RFE/RL sustine ca inca nu este clar cine va forma viitorul Cabinet.

Citeste si:

Premierul Emil Boc si-a anuntat demisia. Presedintele l-a numit intermiar pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu VIDEO

Boc, singurul premier de dupa ‘89 demis prin motiune de cenzura si repus in functie de presedinte, a capitulat in fata propriului partid