"Se lucreaza in prezent la modificarea directivei europene privind procedurile de taxare inversa. Doua componente sunt importante: se discuta largirea anexei existente cu bunuri pentru care taxarea inversa sa fie adoptata fara o derogare, pentru ca, dupa cum stiti, procedura este indelungata. Am solicitat includerea pe aceasta lista permanenta si a cerealelor", a declarat directorul general al Directiei Legislatie Cod Fiscal din Ministerul Finantelor Publice, Doru Dudas, la seminarul Mediafax talks about Brewing and Agriculture. 

Alta componenta se refera la o procedura de urgenta privind aplicarea taxarii inverse in domenii unde Fiscul se confrunta cu un grad foarte ridicat de evaziune si nu poate sa-l limiteze semnificativ intr-un termen scurt. 

"Va exista o perioada limitata de taxare inversa pe sectoare din economie unde evaziunea fiscala nu poate fi controlata", a completat Doru Dudas.  El a facut aceasta precizare dupa ce ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat ca Romania a solicitat prelungirea perioadei de derogare pentru taxarea inversa la cereale.  

Aplicarea taxarii inverse este o masura de simplificare a platii taxei pe valoarea adaugata, astfel incat persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in locul furnizorului. Practic, colectarea se face la finalul lantului si se evita astfel rambursarile de TVA de la buget pentru trranzactii fictive.