El a precizat, la o tleviziune, ca statul incearca sa atraga finantare de la banci si traderi pentru activele functionale ale Oltchim.

"Din pacate, raspunsul Comisiei Europene fata de ideea unui imprumut este negativ, Oltchim-ul, in viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat in perioada 2010-2011, cred, deci bani de la buget nu avem voie sa dam, iar singura solutie este o restructurare si finantare si de la banci, si de la traderii care cumpara productia in asa fel incat o mare parte, nu toti cei care lucreaza acum acolo, sa isi poata pastra locurile de munca. Sunt foarte dezamagit ca in aceste trei luni nici macar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

Premierul a afirmat ca si-a asumat permanent faptul ca o restructurare nu va implica pastrarea tuturor locurilor de munca, ci pastrarea functionarii Oltchim.

La inceputul lunii martie, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, sustinea, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca Guvernul are mai multe oferte pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu-Valcea, de la companii din domeniu, firme romanesti si traderi de produse si materii prime, si ca Oltchim este privatizabil, desi FMI este "foarte sceptic".

El mai sustinea ca nu poate spune cine sunt acesti investitori interesati pentru ca nu vrea sa transfore privatizarea Oltchim intr-un spectacol, asa cum s-a intamplat anul trecut.

Una dintre companiile care anul trecut a manifestat un oarecare interes pentru a prelua Oltchim, fara sa depuna insa o oferta, este TISE din Rusia.

Angajatii Oltchim au primit, vineri, 45 la suta din lichidarea pe luna februarie, a spus liderul sindicatului din combinat, Mihai Diculoiu, care a precizat ca o mie de salariati ar urma sa fie disponibilizati incepand cu 15 aprilie.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.