In cele patru decenii la conducerea Berkshire, Warren Buffet, a construit o companie foarte apreciata de investitori prin abilitatea de a aloca capital si aducerea de castiguri uriase actionarilor. Buffet a reusit sa inregistreze aceste rezultate printr-o filosofie de a acorda libertate sefilor celor peste 70 de subsidiare ale grupului.

Miliardarul, cel mai mare actionar al Berkshire Hathaway, a afirmat ca urmatoarea generatie de lideri ar trebui sa imparta atributiile sale actuale intre un director general, manageri pentru investitii si fiul sau Howard, fermier si filantrop, aflat in board-ul grupului din 1993.

Preluarea conducerii Berkshire de la Warren Buffet ar insemna pastrarea unor practici pretuite timp de decenii, a declarat Howard Buffett intr-un interviu pentru Bloomberg. Protejarea culturii Berkshire "inseamna ca trebuie sa ma asigur ca oamenii simt ca au fost tratati corect, ca orice angajament luat de tata fata de ei ramane in picioare", a afirmat el.

"Intr-un fel, m-am pregatit pentru asta toata viata. Sunt in board-ul Berkshire de 20 de ani. Asta este pregatire", a precizat Howard Buffet.

Fiul lui Buffett, manager in cadrul Coca-Cola

"Tanarul" Buffet este director la Coca-Cola, cel mai mare producator de bauturi racoritoare, si a ocupat in trecut postul de sef al departamentului de relatii cu investitorii la Archer-Daniels-Midland.

Tranzitia catre o a doua generatie Buffet la conducerea Berkshire are sens doar daca Howard Buffett nu are atributii operationale, a declarat Jeff Matthews, actionar Berkshire, citat de Bloomberg.

"Tatal a incurajat politici care recompenseaza oamenii in functie de merite si nu de relatii. Rolul de presedinte nu este acelasi lucru cu director general. Rolul presedintelui este de a pastra cultura Berkshire, iar cand privesti lucrurile asa, Howard este probabil cel mai potrivit", a declarat Matthews.

Warren Buffett a anuntat anul trecut ca board-ul Berkshire a ales un manager pentru postul de director general, fara a numi persoana. De asemena, miliardarul a cedat unor manangeri de investitii o parte mai mare a atributiilor de supraveghere a portofoliului de actiuni al Berkshire.

Howard Buffett este al doilea dintre cei trei copii ai miliardarului si singurul aflat in consiliul de administratie al Berkshire. Howard locuieste la o ferma din statul Illinois, insa calatoreste prin intreaga lume ca director al fundatiei Howard G. Buffett, ale carei obiective sunt sprijinirea fermierilor care practica agricultura de subzistenta si rezolvarea conflictelor legate de deficitul de alimente.

Fiul lui Warren Buffet ar putea, insa, sa fie nevoit sa renunte la unul dintre angajamentele actuale daca-i urmeaza tatalui sau si anume la cel de ajutor de serif in rezerva in Macon County, Illinois.

"Probabil nu va mai fi in regula sa-mi pun pistolul si sa ies pe strada cu seriful daca voi avea o asemenea responsabilitate. Vor fi unele lucruri pe care nu le voi face, sau pe care nu va trebui sa le fac, iar asta nu este o problema. Dar fac asta acum, pentru ca am posibilitatea", a spus Howard Buffett.