Compania Heinz, care produce ketchupul cu acelasi nume, este detinuta de Berkshire Hathaway, al carei proprietar este miliardarul american Warren Buffett, si de fondul de investitii brazilian 3G Capital.

Noua entitate va fi al treilea mare producator din industria alimentelor si bauturii din America de Nord, se arata intr-un comunicat al Heinz.

Intelegerea prevede ca actionarii Kraft vor detine o participatie de 49% la noua companie si vor primi dividende speciale in valoare de 16,5 dolari pe unitate. Actualii actionari ai Heinz vor avea, astfel, 51% dintre actiunile Kraft Heinz. Finantarea pentru plata acestor dividende, in valoare totala de aproximativ 10 miliarde de dolari, va fi asigurata de Berkshire Hathaway si 3G Capital.

"Acesta este tipul meu de tranzactii, unirea a doua organizatii de nivel mondial. Sunt incantat de oportunitatile pe care entitatea combinata le va avea", a declarat Buffett, presedinte si director general al Berkshire Hathaway.

In urma fuziunii, costurile celor doua companii ar urma sa scada cu circa 1,5 miliarde de dolari pana la finalul lui 2017, potrivit estimarilor celor doi producatori din industria alimentelor si bauturii.

Actiunile Kraft Foods Group au urcat cu pana la 26% inaintea deschiderii bursei din New York, in urma anuntului, potrivit MarketWatch.

La inchiderea sedintei de marti, valoarea de piata a Kraft era de 36 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Fondul de investitii din Brazilia si Berkshire Hathaway au cumparat Heinz in 2013 pentru 23 de miliarde de dolari, aceasta fiind cea mai mare trazactie din industria alimentara din istorie, potrivit CNBC.

Actualul Kraft Foods Group, care detine marci precum Velveeta si Philadelphia, a fost creat in 2012, in urma separarii de Mondelez International, care a preluat divizia de snack-uri. Kraft Foods se concentreaza pe SUA, in timp ce Mondelez, care are in portofoiu marci ca Jacobs, Nova Brasilia, Milka, Barni, Poiana, belVita, Oreo, gestioneaza operatiuni la nivel international, inclusiv in Romania.